Hjälpen till Umba beslagtogs av tullen

Umbagruppen i Arjeplog har gjort många resor till kommunens ryska vänort för att överlämna gåvor av olika slag för att hjälpa dem som har det svårast. Senaste resan blev dock en mardröm. Tullen lade beslag på gåvor och polisen i Umba bötfällde Arjeplogsdelegationen.

Umbagruppen från Arjeplog vid sitt senaste besök  i Ryssland. Bilden är tagen i samband med att de träffade ryske prästen fader David (sittande till höger) Stående från vänster: Rigmor Lestander,  Monika Fjellström, Gun-Britt Öberg, Gunnar Jonsson, Inga-Lill och  Assar Lestander samt tolken Elena Renberg. Till vänster om fader David  sitter Arjeplogs kyrkoherde Anders Mattson.

Umbagruppen från Arjeplog vid sitt senaste besök i Ryssland. Bilden är tagen i samband med att de träffade ryske prästen fader David (sittande till höger) Stående från vänster: Rigmor Lestander, Monika Fjellström, Gun-Britt Öberg, Gunnar Jonsson, Inga-Lill och Assar Lestander samt tolken Elena Renberg. Till vänster om fader David sitter Arjeplogs kyrkoherde Anders Mattson.

Foto: Foto: UMBAGRUPPEN

ARJEPLOG2010-03-30 06:00
Senaste resan till Umba, den i förra veckan, har gjort att den aktiva Umbagrubben börjat tvivla på sin mission. Assar Lestander, ordförande i gruppen har varit till Umba med hjälpsändningar åtta gånger. Gun- Britt Öberg har gjort resan elva gånger. Men aldrig har det blivit som nu senast.
Det hela började i tullen. Hälften av bagaget beslagtogs. Det var kläder, stickade grejer och insamlat, som skulle skänkas till behövande i Umba.
- Vi skulle inte få komma med humanitär hjälp, berättar Assar Lestander.
- Vi blev kvar på tullstationen i fem och en halv timme innan vi fick fortsätta.
Stängd stad
Själva staden Umba är stängd för utlänningar på grund av att det finns en bas för U-båtar där. Umbagruppen från Arjeplog har dock aldrig stött på patrull. Stadens borgmästare har alltid välkomnat med öppna armar.
När gruppen kom till Umba möttes de av nästa problem. De fick ta del av ett brev från Rysslands säkerhetspolis med information om att svenskarna inte fick vistas i Umba den tid de ansökt om att få göra det.
Det var kväll vid ankomsten och gruppen hade ett boende utanför staden. De åkte till förläggningen och dagen efter besökte de en kör som inbjudit till teafton. Stadens borgmästare såg till att gruppen fick besöka barncenter och daghem. Men när de gjorde ett besök på stadens marknad kom polisen.
Krävdes på böter
Umbagruppen från Arjeplog fördes till polisstationen och krävdes på böter, först 14 000 rubel men sedan sänktes beloppet till
8 000, motsvarande 2 000 svenska kronor. Fyra personer fick lämna sina pass i avvaktan på hemresa.
Assar Lestander och hans medresenärer är bedrövade. Pengarna skulle ha kunnat användas till annat än böter. Det vet att de gör en god gärning och de vet att det uppskattas.
- När man arbetar för en god sak, får åka och överlämna det som samlats in, och se glädjen. Då är det lätt att fortsätta. Det är inte samma sak att bara samla och skicka, säger Assar Lestander.
Umbagruppen kommer att fortsätta med loppmarknaden i Arjeplog. Men huruvida det blir fler hjälpresor är osäkert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om