Historiskt OS-guld donerat till Silvermuseet

Det är femtio år sedan skidskytten Klas Lestander kom hem till Arjeplog med sitt OS-guld från Squaw valley. Intresset för hans bragd är fortfarande stort.Nu har han donerat sin medalj till Silvermuseet, och i samband med överlämnandet gav han sin egen berättelse om vägen mot det historiska guldet.

Iförd samma jacka som när han stod på prispallen i Squaw valley 1960, lämnade skidskytten Klas Lestander över sin OS-guldmedalj till Silvermuseets chef Ingela Bergman.

Iförd samma jacka som när han stod på prispallen i Squaw valley 1960, lämnade skidskytten Klas Lestander över sin OS-guldmedalj till Silvermuseets chef Ingela Bergman.

Foto:

ARJEPLOG2010-03-15 06:00
Kanske togs första steget mot OS-guld redan när Klas var åtta år gammal.
- Då sköt jag min första tjäder, med salongsgevär, berättade han. Sen hade vi ju ingen sporthall när jag gick i skolan, utan vi hade utomhusaktiviteter. Vintern var lång, och det blev mycket skidåkning och skidtävlingar i varenda skola och by ...
Åke omkull
1959 fick Klas Lestander möjlighet att delta i för-olympiaden. Men det höll på att gå illa.
- Jag hade brutit av en stav i en uppförsbacke, och åkte med bara en stav. Det var ett blixtrande isföre, och jag kom till en brant utförsbacke. I samma sekund som jag kastade mig utför kände jag att det skulle gå åt skogen. Och det gjorde det...
Klas åkte omkull och fick en smäll i bakhuvudet, förmodligen av geväret. En skida gick av precis framför foten, men på något vis lyckades han ta sig vidare, fram till skjutstationen.
- Jag sköt tre bommar, jag var förstås groggy efter smällen. Men sen gick det bättre, och jag kom till sist i mål som trea - trots allt.
Sköt fullt
Det var alltså för-olympiaden. Under de riktiga OS-tävlingarna, gick det bättre. Men loppet avgjordes inte förrän vid sista skjutstationen.
- Det var stående skytte, på banans högsta punkt. Jag var inte först in, men jag var den enda som sköt fullt.
När Björn Ferry tog skidskytteguld i årets OS ringde telefonen hemma hos Klas till sent på natten.
- Man börjar ju förstå svårigheterna, när det tar femtio år innan vi får ett nytt guld, säger Klas. Jag har gratulerat Björn och sagt att det känns skönt att få lämna över stafettpinnen.
Helt rätt val
Att lämna över medaljen till Silvermuseet var även det ett enkelt val.
- Jag fick ju torget uppkallat efter mig, och Silvermuseet ligger ju bredvid torget, så det känns helt rätt, säger Klas. Här är medaljen också mer lättillgänglig för dem som vill titta på den.
Silvermuseets chef Ingela Bergman uttryckte glädje och stolthet över att få ta emot den historiska guldmedaljen.
- Silvermuseet är Arjeplogs gemensamma minne, och en mötesplats för personliga berättelser. Jag är tacksam för att Guld-Klas beslutat sig för att tillföra sin berättelse om den fantastiska dagen, och guldmedaljen kommer att ingå i Silvermuseets fasta utställningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om