Historiens vingslag i Betel

Johan och Hugo Lestander i Gasa, mellan Slagnäs och Mellanström, byggde ut sitt hus med ett kapell, då byn blev centrum för Arjeplogs första Betelförsamling 1932. Sedan skänktes hela byggnaden till församlingen.

Marie och Peder Bergqvist äger det gamla Betelkapellet i Gasa, söder om Arjeplog. På söndag är det dags för årets stora dag, den ekumeniska gudstjänsten.

Marie och Peder Bergqvist äger det gamla Betelkapellet i Gasa, söder om Arjeplog. På söndag är det dags för årets stora dag, den ekumeniska gudstjänsten.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-07-29 19:32

Vad skulle Johan och Hugo har sagt om de fått veta att kapellet sedan skulle komma att stå öde och fungera som förråd?

Och vad skulle de ha sagt om de fått veta att kapellet skulle återinvigas, bli föremål för en ny tradition och kanske till och med bli något som kan knyta ihop olika trossamfund?

På söndag hålls för andra året i rad en ekumenisk gudstjänst i det gamla Betelkapellet i Gasa. Filadelfiaförsamlingen i Arjeplog och Arjeplogs församling har samlyst sina gudstjänster till Gasa.

–Vi hade hoppats att få med den katolska kyrkan från Arvidsjaur också, men det gick inte, i vart fall inte detta år, men kanske så småningom, säger Peder Bergqvist som äger fastigheten.

Sommarbostad

När Betelförsamlingen flyttade sin verksamhet från Gasa till Arjeplog fick pingstpastor Arne Isaksson ta över fastigheten. Sedan tycke Isaksson att nästa pastor, Paul Bergqvist, skulle ta över. Och nu är det sonen Bergqvist med hustru Marie som äger stället och har haft det som sommarbostad i många år.

–De senaste åren har vi varit här varje sommar och hela kapellet var fullt med bråte. Vi tänkte att det kunde bli ett kapell igen. Allt är ju sig likt från den tid kapellet användes, säger Peder Bergqvist.

–Det var som om det stora rummet stod och väntade, tillägger Marie.

Visserligen är några bänkar nya men dopgraven finns kvar liksom altartavla och andra utsmyckningar. Vedkaminen, serveringsluckan, snickerierna, orgeln av märket Ljungqvist, Wenersborg och de gamla dörrvreden påminner om historien. Det är bara att blunda och förnimma.

Förra årets gudstjänst lockade ett 80-tal deltagare. Och nu när den andra genomförs så är den ny tradition stadfäst.

–Jag har en vision om att kunna bygga broar mellan olika församlingar. Det är egentligen en skandal att inte kristna kan vara enade, säger Peder Bergqvist och fortsätter:

–Grundtanken är att vi årligen ska ha en gudstjänst här, kanske dop , kanske begravningar. Vi är öppna för allt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om