Helamb nöjd när jaktregler ses över

SMÅVILTJAKT. Landshövdingarna i fjällänen har beslutat om en gemensam översyn av regelverket för småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen.- Det gick fort, säger Björn Helamb, turistnäringsidkare i Vuoggatjålme, som enligt intern brevväxling inom länsstyrelsen "kan komma att stå med byxorna nere".

Arjeplog2006-11-21 00:00
 

Regelverket ska ses över. Man vill se hur skillnaderna mellan länen kan minskas och hur kritiken från Kommerskollegium ska hanteras.

Björn Helamb, turistnäringsidkare i Vuoggatjålme, har varit kritisk till hur ärendet hanterats i Norrbotten och menar att ett närmande mot Västerbotten och Jämtland är ett steg i rätt riktning.

Turistnäringen och flygföretagen åkte på stora avbräck när länsstyrelsen i Norrbotten fastställde nya regler för småviltjakten. Senarelagd jakt för utländska jägare och guidetvång har gjort att norrmännen uteblivit.

Björn Helamb och hans kollegor ville ha en diskussion med länsstyrelsen innan beslutet skulle fattas.

- Vi fick inte ge vår syn på hur småviltjakten fungerade.

Björn Helamb berättar att man därför valt att gå vidare, till Bryssel och till Kommerskollegium. Och där fick man gehör. Kommerskollegium menar att länsstyrelsens beslut uppfattas stå i strid med EU-rätten om fri rörlighet för varor och tjänster.

Diskriminerande

I ett pressmeddelande säger landshövding Per-Ola Eriksson att beslutet som länsstyrelsen fattat har stöd i svensk lag, men att man ändå tar kritiken från en central myndighet på allvar.

Kommerskollegium menar att Norrbottens regelverk är diskriminerande. Regler för jägare och fiskare som inte är folkbokförda i Sverige ska också gälla där offentliga och privata aktörer agerar i statens ställe.

Björn Helamb ifrågasatte detta och han har begärt bakgrundsmaterial som använts som underlag för beslutet.
Helamb fick ett brev från länsstyrelsens jaktchef Torsten Nilsson som meddelade att han varken var beredd eller kunde ge ut allt efterfrågat material.

- Jag fick också besked om att jag skulle få betala för handlingarna.

Björn Helamb fick så småningom 32 A4-ark. Men också beskedet: "Det finns även skriven information lämnad privat i förtroende från återförsäljare i Arjeplog som sänts till min hemadress för undvikande av diarieföring."

Misstag

Brevet från Torsten Nilsson till Björn Helamb gick även som kopia till Jan-Olov Westerberg, chef för länsstyrelsens miljöenhet. Och Westerberg svarade. Förmodligen var det ett misstag att svaret även gick till Björn Helamb.

Så här lyder det: "I sedvanlig ordning utomordentligt svar. Liten synpunkt: jag kan tro att herr H inte lär nöja sig och det gör att vi ska hantera hans skriverier som tvåmansärenden med föredragning och beslut. Då vrider vi den potentiella formkritiken ur handen på honom så han måste argumentera i sak, och då står han med byxorna nere. Kampen går vidare!"

Björn Helamb tycker att det varit svårt att få kontakt. Nu förstår han varför. Han tycker att det är ledsamt, men även befriande med ett sådant klavertramp.

- Det visar vilken inställning höga tjänstemän har, säger han.

Jan-Olov Westerberg säger till Norrbottens-Kuriren att han står fast vid det han skrivit. "Det är en intern handling och hur vi formulerar den är fullständigt acceptabelt".

Björn Helamb överväger att JO-anmäla det hela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om