Hela släkten samlas när kalvarna märks

Varje märkt renkalv kan jämföras med skogsägarens lycka när han sätter en tallplanta i jorden.- Ljuset, att hela familjen är samlad samt att vi får ett kvitto på flockens tillväxt gör det här till årets höjdpunkt, säger renägare Jörgen Persson.

Saga visar stolt upp sin jaktkniv och bälte. "Jag får inte använda den, men den är bra att ha", säger hon.

Saga visar stolt upp sin jaktkniv och bälte. "Jag får inte använda den, men den är bra att ha", säger hon.

Foto: Ritu Andersson

ARJEPLOG2011-07-06 06:00

Till Solberg, två mil öster om Arjeplog driver samebyn Västra Kikkejaur in sin renflock för kalvmärkning.

Ett intensivt arbete som kräver både helikopterspaning, motorcrosscyklar och gps-märkta halsband. Märkningen pågår oftast i början på juli.

- Kvällar när myggorna är som ettrigast går det lättare att samla ihop renarna. Myggorna blir våra vallhundar, säger Jörgen Persson, en av samebyns tre aktiva renskötare.

Pustar ut
De börjar kring 18-tiden och efter cirka fyra timmar är renarna i hägnet. Därefter pustar både renar och dess skötare ut en stund innan själva märkningen startar.

Hela familjen Persson hjälps åt vid renkalvmärkning.

Mamma Lotta, Saga, fem år, Isak, åtta år, och Linnea, 15 år, hjälper till så gott de kan, liksom moster, kusiner farmor och farfar.

Nattjobb
Klövar dundrar förbi och renarna grymtar högt och konstant. Kokällor klingar vackert och natten är behagligt ljus. Ofta börjar kalvmärkningen kring midnatt och håller på till gryning.

- Förut använde vi lasson, men att snara renen är mycket bättre. Snaran stressar djuren mindre och vi fångar fler, säger
renägare Jörgen Persson.

Varje sameby och renägare har sin specifika märkningskod och för att veta det exakta antalet märkta kalvar tar de en snutt av örat.

- Det är lite som att fiska, vi har ett spö och rycker till i snaran när vi har kalvens ena ben i snaran. Det har nappat mycket i dag. Jag har fångat in ungefär 20 kalvar, säger sonen Isak Persson.

"Bricka"
Efter två timmar i hagen och ett intensivt fiskande efter renkalvar tycker äldsta dottern i familjen Persson, Linnea, 15 år, att det är
dags för att "bricka".

Bricka innebär att alla omärkta kalvar får en nummerbricka runt halsen. Efter det lämnas renflocken en stund och alla får vila. Efter fikarasten går några få in i hagen och märker de sista kalvarna, förklarar hon.

Samebyn har många renkalvar att märka upp. Första natten hinner de märka cirka 800 kalvar och resterande märktes natten därpå.

Familjen Perssons yngsta dotter Saga får också försöka sig på att fånga in kalvar.

Hon får prova med ett spö som gått av, men inser snabbt att det är för kort.

- I morgon ska vi göra en ny käpp åt dig, lovar pappa Jörgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om