Hårt arbete bakom miljonklipp

Det är inte länge sedan Daniel Löfmark gick i årskurs tre i skolan i Mellanström. Eller länge och länge.Daniel har hunnit fylla 33, och en hel del har hänt sedan Mellanströmstiden. För inte så länge sedan sålde han och hans kompanjon en rörelse de byggt upp, och var delägare i för massor av miljoner kronor, någonstans mellan 250 och 500.

Daniel Löfmark 33 berättar om sin framgång, men även om ett försakat privatliv.

Daniel Löfmark 33 berättar om sin framgång, men även om ett försakat privatliv.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2012-08-13 06:00

Ganska tidigt bestämde sig Daniel Löfmark för att bli ingenjör. Men först föddes han i Australien under den tid hans föräldrar äventyrade med safirgrävning i det avlägsna landet.

Mellan det att Daniel var två och fem år bodde han i Liberia. Skolgången inledde han i Skellefteå, sedan Mellanström, Arjeplog och så Riad i Saudiarabien. Högstadiet i Riad gick Daniel i en amerikansk skola. När det var dags för gymnasiestudier stod valet mellan internatskola i Sigtuna eller Hornavanskolan i Arjeplog.

Daniel valde Arjeplog. Naturvetenskaplig linje med sammanlagt fyra elever.

Det framtida yrkesvalet fick två inriktningar, civilingenjör i datateknik eller stridspilot inom försvaret.

Egentlige behövde han aldrig välja. Efter mönstringen så bantade försvaret. Daniel fick aldrig göra lumpen.

På universitetet i Luleå träffade han redan första dagen Lars-Erik Wessman. De stod i samma kö. De blev kompisar.

När LTU-tiden led mot sitt slut kom den ekonomiska krisen i världen. Åren innan hade studenterna slukats av arbetsmarknaden. Men inte nu. Så Daniel och Lars-Erik startade eget, Netix AB.

Daniel Löfmark beskriver tiden som intensiv. Konsultjobb dagtid, jobb i egna företaget kvällar och nätter. 14-timmars dagar var det vanliga.

Netix började med en idé om skraplotto på nätet.

- Men det var svårt att sälja i snabb takt.

Ett sidoprojekt blev pizza.nu.

- Pluggar man inför en tenta eller jobbar 14 timmar per dygn måsta man få tag på mat, snabbt och effektivt. Vi bad folk skicka in menyer. Trafiken på nätet ökade till 30 000 besök per månad, men vi tjänade ju inga pengar.

Så började satsningen som så småningom skulle göra Netix till delägare i Onlinepizza som sedan har sålts för en si så där 250-500 miljoner kronor. Fast det tog ett antal år. Med arbete, arbete, arbete. Marknaden kom att omfatta Sverige, Polen, Österrike och Finland.

Förtaget som köpte, Delivery Hero, satsar på att bli störst i världen.

Många bäckar små
Netix AB äger en del där men satsar vidare på nya projekt med taxi och parkeringsplatser. Människor ska kunna beställa taxi eller betala parkeringsplatser lätt och enkelt. Netix fixar och tjänar. Många bäckar små ...

Daniel Löfmark behöver inte längre jobba 14 timmar per dygn. Han väljer uppdragen.

- Företaget är som ett jobb och en hobby. Jag kan ta med mig det vart jag vill i världen. Ett ställe är Änganäs där föräldrarna har en stuga och där känner han sig mest hemma. Sjön Uddjaur skänker lugnet.

- Målet är att tillbringa två-tre månader per år här, säger han och tittar ut över sjön.

- I mina ögon är det vackraste platsen i världen.

Daniel Löfmark konstaterar att han egentligen haft tur.

- Jag har prioriterat bort privatlivet för företaget och gjort uppoffringar och "omöjliga" val. Men jag kan inte säga att jag ångrar något. Jag har en son som är tio år. Vi har en bra relation och träffas under skolloven. Det är en viktig del av mitt liv.

- Jag tror att Arjeplog var ett bra val när jag valde gymnasium. Jag var målmedveten och hade ett mål att bli ekonomiskt oberoende, men jag har ingen dyr hobby eller dyra intressen. Jag uppskattar de enkla sakerna i livet.

En sak är dock ogjord, att leva ett eget familjeliv. Och när sådana saker kommer på tal är det inte strikta ord som målsättning och måluppfyllelse som gäller.

Daniels leende är inte att ta miste på.

- Det finns i min önskebild ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om