Skolans rektor Niclas Felten har arbetat intensivt för att inte tappa elevantal på Bilsystemteknik, BST-programmet, inför hösten 2011. En åtgärd skolledningen gjort är att anpassa BST-programmet till att bli ett nationellt teknikprogram.
Testverksamhet
- Det svåra var att få klart för sig hur ett nationellt program ser ut efter den nya gymnasiereformen, säger Niclas Felten.
Inom fordonsindustrin är Arjeplog internationellt känt. Flera bil- och komponentföretag har valt att flytta sin testverksamhet från andra länder till Arjeplog. På orten finns bland annat företag som Mercedes, Bosch och Hyundai-Kia.
- Det känns som att skolverket inte har insett att det kontaktnät som vi byggt upp under åren är till stor hjälp för elevernas fortsatta yrkesliv. Vårt kontaktnät ger dem en internationell rörlighet, säger han.
Ny ansökan
Skolan har skickat in en ny ansökan för år 2012, men söker en tydligare formulerad motivering till skolans avslag.
- Det är svårt att göra en bättre ansökan om vi inte vet vad som brister, säger han.
Kommun och skolledning vill få en dialog med skolverket, men än har de inte lyckats få kontakt.
- Alla i kommunstyrelsen, både politiker och tjänstemän, är involverade i att försöka nå näringslivs- och utbildningsdepartementet samt andra beslutande myndigheter, säger Felten.
BST-utbildningen är dyrare än ett vanligt teknikprogram. Därför blir det svårt för kommunen att i längden bedriva BST-utbildningen utan riksintag. För att ge elever från andra orter samma förutsättningar som lokala studenter, har kommunen valt att subventionera boendekostnaden om de inte får inackorderingsbidrag från sin hemkommun. I år har cirka 450 skolor ansökt om att få riskintag och av dessa har 94 skolor fått beviljat riksintag.