Philip Mattsson är uppvuxen i Arjeplog. Tidigare bodde han och hans fru, som kommer från Piteå, i Kalix, men de valde att flytta när både fick tjänster i Arjeplog.
På Hornavanskolan arbetar 17 lärare, varav tre på deltid. Philip Mattsson är nu inne på sitt sjätte år. Även hans fru är lärare på gymnasieskolan. Men risken att de förlorar sina jobb om Hornavanskolan läggs ner ser han som ett mindre bekymmer.
– Jag har stor tilltro till att vi ska få nya arbeten och att den situationen ska lösa sig, men för kommunens skull känner jag att det svider. Mina barn kommer inte att få samma möjlighet att växa upp här som jag haft, säger Philip Mattsson.
Han upplever att det finns en stor oro och frustration bland medborgarna.
– Jag tror att det är många som oroar sig för vad som kan hända, vilka kringeffekter som kan ske. Det ser vi inte förrän långt efteråt, säger han.
Besparingen som presenterats är cirka tio miljoner med elevhemmet inräknat och cirka sju miljoner utan.
– För mig som ortsbo är det obegripligt att en summa på tio miljoner ska vara avgörande. Vi borde ha råd och det borde få kosta det. Oavsett om besparingen är tio miljoner eller noll står jag fast vid att jag tycker att det är fel, säger Mattsson.
Han har aldrig sett en politisk fråga som engagerat så många under den tid som han har bott i Arjeplog.
– Det upplever jag som positivt. Jag är glad att folk bryr sig om det här på ett sätt som är konstruktivt och positivt för samhället.
Om skolan läggs ner ser han risken att föräldrar väljer att flytta från kommunen med sina barn.
– En del är inte mogna att flytta hemifrån och en del hushåll har inte råd. Det blir en enorm merkostnad som läggs ut på hushållen i Arjeplog, säger Philip Mattsson.
En annan risk han ser är att man tar bort ett incitament att flytta till Arjeplog om skolan läggs ner. Något han säger kan bli förödande på sikt. Han har vänner som också valt att flytta hem som har sagt att om de hade vetat det här, då hade de valt bort det.
På tisdagen ordnade Arjeplogs kommun informationsmöten om gymnasieskolan. Philip Mattsson var en av åhörarna.
– Jag tror att många kom dit med frågor som de ville ha svar på, men tiden att behandla frågorna blev för kort, säger han.