Grupper splittras när jaktområden tar slut

Rykten om ett bra ripår har skapat ett enormt tryck på jaktkort. För återförsäljaren i Arjeplog är det kaosartat och grupper som har bokat dyra jaktresor splittras upp på olika områden.– Det har aldrig varit så mycket jägare som i år, säger Björn Sundqvist som säljer jaktkort.

Det är gott om ripa i fjällen och anstormningen av jägare som vill köpa jaktkort skapar svårigheter för återförsäljaren Björn Sundqvist. "Det händer att grupper som vill jaga får delas upp på olika områden", säger han.

Det är gott om ripa i fjällen och anstormningen av jägare som vill köpa jaktkort skapar svårigheter för återförsäljaren Björn Sundqvist. "Det händer att grupper som vill jaga får delas upp på olika områden", säger han.

Foto: Bertil Sundqvist

ARJEPLOG2014-08-25 23:00

Sedan jaktkorten släpptes fem dagar före rippremiären den 25 augusti har Granns järn och bygg i Arjeplog sålt cirka 1 000 dygnskort för småviltsjakt ovan odlingsgränsen. Medarbetarna har jobbat dygnet runt för att möta anstormningen.

– Många har hört rykten om att det är mycket fågel. Jakttrycket har fördubblats jämfört med förra året och tiodubblats sedan för två år sedan då det var lite fågel, säger Björn Sundqvist som ägar järnaffären.

Bokningsproblem

Det enorma jakttrycket har skapat svårigheter med bokningen. Medan länsbor kan lösa jaktkort hos valfri återförsäljare och sedan reservera jaktområden på nätet måste personer utanför Norrbotten boka allt på plats i Arjeplog, tidigast fem dagar innan jakten.

– Bara ett visst antal jägare får jaga på varje område och platserna tar slut så fort att det är svårt för oss att boka in grupper med långväga besökare. Det kan vara 15 platser lediga när vi bokar första kunden. Fem minuter senare är det slut. Då har någon som köpt länskortet markerad det området på nätet, säger Sundqvist.

Grupper splittras

Grupper som har betalat boende och dyra helikopterfärder kan helt plötsliga delas upp mellan olika områden.

– Näringsidkarna kan inte bedriva turistverksamhet och kunderna blir besvikna. Oftast löser vi så att de får jaga men en grupp kan bli utspridda på tre olika områden, säger Björn Sundqvist.

"Nästan fullt"

Trycket är hårdast på områden längs Silvervägen upp mot norska gränsen.

– Piteälven som ligger geografiskt sämre till har tidigare varit befriat från jägare. Där är det nästan fullt nu.

Nytt för i år är att det inte längre går att byta område, utan jakt får endast ske i det område man löst sitt tillstånd.

– Det är på sätt och vis bra. Jakttrycket blir mindre på varje område, men problemet är att ortens näringsidkare aldrig kan lova att det finns områden att jaga på när de säljer sina resor.

Nätbokning

Från och med i år var tanken att alla skulle kunna köpa jaktkort via hemsidan natureit. Systemet har inte gått att driftsätta utan idag kan endast länsbor som löst jaktkort reservera områden via nätet.

– Och tur är väl det. Hela systemet skulle kollapsa om alla Sveriges jägare bokade när jaktkorten släpps.

Björn Sundqvist önskar att varje kommun hanterade jaktkortsförsäljningen själva.

– Då försvinner problemet med att jaktområden försvinner när vi ska boka. Samtidigt borde man kunna ge näringsidkarna tillgång till x antal jaktdagar så att dom kan leva på sin verksamhet och sälja exklusiva resor i förväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om