Glödhett med äldreomsorg

I panelen kommunledningen. I publiken engagerade och intresserade. Ämnet? Framtidens äldreomsorg i Arjeplog. En fråga som berör och kommer påverka de flesta.

Sofie Abrahamsson

Sofie Abrahamsson

Foto:

ARJEPLOG2016-03-14 20:59

Arjeplogpolitikens i särklass största och kanske viktigaste beslut i modern tid, den uppfattningen får man efter måndagens fullsatta medborgardialog på Silvermuseet om framtidens äldreomsorg i kommunen.

Bygga nytt?

Bygga ut?

Bygga på?

Peter Andersson redogjorde för de tre förslagen man tittat på:

Bygga ut Tallbacken, köpa och bygga om hälsocentralen eller bygga helt nytt. Det finns för- och nackdelar med alla förslag.

– Gemensamt för alla är att de blir var och en billigare än hur det ser ut idag. Tekniskt. Personaldelen är inte inräknad i de kalkylerna, förtydligade kommunalrådet Britta Flinkfeldt.

Flinkfeldt talade om en trestegs-raket. Delen med särskilt boende, den som diskuterades på medborgardialogen, men också steg två: hur framtidens senior/trygghetsboende ska se ut. Och steg tre – bostadsbristen i Arjeplog.

– Det ena kan gynna det andra. Vilken alternativ vi än väljer kommer boende att frigöras som kan komma yngre förmågor till gagn.

Oavsett vilken linje man väljer att gå på talar man om en investering i mångmiljonklassen.

– Det billigaste alternativet, att bygga om hälsocentralen, kommer att kosta cirka 54 miljoner kronor. Att bygga om Tallbacken skulle kosta 70,5 miljoner, att bygga helt nytt mellan 90-93 miljoner.

Vanda Wallström, initiativtagare till Vaukauppropet som samlat cirka 700 namnunderskrifter för Vaukagårdens överlevnad som äldreboende, var lite besviken på kvällens underlag.

–  Det framkom egentligen inte så mycket nytt att ta ställning till. Förslagen är inte konkreta. Jag tycker att utemiljön är extremt viktig för våra äldre, och alternativet med hälsocentralen känns inte aktuellt då.

–  Att vi inte har mer konkreta förslag är på grund av att vi fortfarande är i inledningsskedet av den här utredningen. Mycket återstår, sa Britta Flinkfeldt.

Många tog fasta på möjligheten att ställa frågor till panelen. Per-Gunnar Sundström fick applåder för sin fundering.

– Vad jag förstår från Vaukauppropet verkar man vara nöjd med hur det ser ut i dag. Har man undersökt om det finns en efterfrågan på andra boendeformer?

– Det ingår i nästa steg i processen, svarade Flinkfeldt.

Och Albert Lestander (V) funderade över befolkningsminskningen.

– Vi minskar år för år i befolkning. Endera flyttar man, eller så dör man. Det kanske löser sig naturligt och får snurr på boendefrågan ändå!

Många var hur som helst nöjda med kvällen och såg fram emot kommande dialog.

– Det har varit en otrolig respons med många som kom för att engagera sig. Det är definitivt inte sista gången vi bjuder in till medborgardialog i det här ämnet, sa Kurt Burman, ordförande för demokratiberedningen som anordnat kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om