Getfarm breddar sortimentet

Getfarmen i Högheden har utökat sin verksamhet.- I år har jag även lärt mig att göra lagrad vitmögelost, säger ystare Anna Nilsson som är en av farmens delägare.

"Jag njuter när jag dricker kaffe med kaffeost i botten och lite socker till. Jag brukar låta osten får ligga i kylen några dagar, då smakar den mer och blir segare", säger Ninnie Sadelius, 88 år, och barnfödd i Arjeplog.

"Jag njuter när jag dricker kaffe med kaffeost i botten och lite socker till. Jag brukar låta osten får ligga i kylen några dagar, då smakar den mer och blir segare", säger Ninnie Sadelius, 88 år, och barnfödd i Arjeplog.

Foto:

ARJEPLOG2011-07-09 06:00

På Svartberget, i Högheden, har det funnits en getfarm sedan flera decennier tillbaka. Kaffeost från Svartberget är vida känd i Arjeplogs omnejd. För fem år sedan tog det småländska paret Anna Nilsson och Heimo Kuittinen över småbruket och traditionen med kaffeost har de fortsatt med.

- När jag var barn for vi till Svartberget för att köpa kaffeost, säger Ninnie Sadelius, 88 år, och barnfödd i Arjeplog.

I dag är hon på besök med sina vänner. Traditionen med kaffeost kommer från tiden när samerna vandrade längs fjällen. I stället för kaka till kaffet hade de färsk getost som de la i kaffet.

- Jag njuter när jag dricker kaffe med kaffeost i botten och lite socker till. Jag brukar låta osten får ligga i kylen några dagar, då smakar den mer och blir segare, säger hon.

"300 liter"
På gården finns 40 mjölkgetter, sex killingar och två getbockar. Anna mjölkar tolv getter åt gången och det tar mellan en till två timmar innan alla är mjölkade. En get ger cirka tre liter mjölk om dagen och för ett kilo ost krävs det tio liter getmjölk.

- Jag mjölkar morgon och kväll och efter två till tre
dagar har jag mjölkat cirka 300 liter getmjölk. Det räcker till en full ostgryta. Därefter börjar själva ystningen, säger hon.

Nytt för i år är att Anna Nilsson lärt sig göra vitmögelost på getmjölk

- Vitmögelost på getmjölk är vanligt i Europa så jag hoppas den ska gå hem även här, säger hon.

Ninnie Sadelius och hennes vänner frågar om de gör rökt getost eller mesost.

- Vi har provat att röka getosten, men få frågar efter den så vi har slutat att göra den, säger Anna.

Mesost har de också slutit bort.

- Det är väldigt krävande att göra mesost och det är mycket som kan gå snett. Vi är ett småskaligt mejeri därför räcker tiden inte till för att göra mesost, förklarar hon.

Att vara getfarmare i Norrbottens inland kan vara ensamt.

- I vintras var jag på en kurs i Östersund. Då hade vi en fransk getostspecialist som kursledare och en tolk till vår hjälp. Det var roligt att göra ost med andra och få ny inspiration, säger Anna Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om