George - ett proffs på drinkar

Yrkesskicklighet är fascinerande. En sotare som rör sig på taket likt en balettdansös på scen. En murare som slevar bruk, en snickare som sågar av taklisten på millimetern. En grävmaskinist som... Ja, ni förstår. Möt därför George Augilar - drinkblandare.

Läckert för ögat. Bartenderproffset George Augilar har tänkt att fler sinnen ska attraheras av hans kunskaper.

Läckert för ögat. Bartenderproffset George Augilar har tänkt att fler sinnen ska attraheras av hans kunskaper.

Foto: bertil sundkvist

ARJEPLOG2008-11-07 06:00
Han har vunnit bartender-SM och har en pallplats från EM. Stockholmaren George Augilar är proffs. Han har jobbat som bartender runt om i världen under sina 14 yrkesverksamma år. London, Gran Canaria och New York nämns i sammanhanget.
Och nu Arjeplog. Hotell Silverhatten.
George Augilar ingår i hotellets satsning på att bli ett hotell och en restaurang för alla. För ortsbor, för tillresta, för biltestare. Baren blir inte bara en bar. Bartendern ska synas. George Augilar ska visa vad han gör. Han kommer att berätta. Den som beställer en drink ska få information, och är minnet i behåll dagen efter, ska beställaren kunna göra en likadan hemma - om ingredienserna finns till hands.
I mitt huvud finns hur mycket som helst om 60-talspop. I
George Augilars huvud snurrar drinklistor. Och mer blir det. En favorit som han tagit upp är klassikern Aviator från 1912.
Han är mån om att besökarna ska gilla det han gör. Därför har han stuvat om i sortimentet och förpassat mindre önskvärda sorter till dåtiden.
Gourmetmat
I hotellets satsning på att bli ett folkets hotell ingår också maten. Kökschef Johan Grensell betonar att han kommer att fortsätta på linjen gourmetmat.
Johan Grensell tycker inte att han sticker ut hakan då han pratar om Silverhatten som en av Norrlands bästa krogar. Anledningen är personalen.
- Kockar som rekryteras kommer från de stora köken och många är unga med ett "nytänk", säger Grensell.
Själv slår han ett slag för rätten som kommer att finnas med i nya kokboken Norrbottens à la carte. Det är mjukbakat ren-
innanlår med gräddkokta puylinser, frasiga västerbottensostkroketter, svart trumpetsvampsås och lite tranbärsgelé.
- Det är en höjdare, säger han.
Efter maten är besöket i baren ett måste. Bartender George
Augilar har på den korta tid han arbetat på hotellet märkt ett ökat intresse för ovanliga drinkar.
- När jag kom, det var till höstmarknaden, då var det ju lite High Chaparal över det hela, fast kul...
George Augilar
Ålder: 32
Familj: Flickvän och överviktig cockerspaniel
Intressen: Hundar och baryrket
Kommer från: Stockholm. Svensk pappa och mamma från Argentina.
Bil: Tjänstebil
Förväntningar i Arjeplog: Att bryta trenden med förfester hemma och locka ut folk till krogen tidigare på kvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om