Gamla OKQ8 saneras och rivs

Det har varit många turer kring gamla OKQ8 i Arjeplog, och det har alltid fastnat vid vem som bär det ekonomiska ansvaret för saneringen av marken kring den gamla macken. Nu är frågan löst och saneringen är i full gång.

De gamla cisternerna är upplockade ur marken, nu återstår att gräva bort de massor som är förorenade och fylla igen hålen.

De gamla cisternerna är upplockade ur marken, nu återstår att gräva bort de massor som är förorenade och fylla igen hålen.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2016-09-26 13:42

Några år tillbaka, medan Christer Andersson var chef för samhällsutvecklingsförvaltningen i Arjeplog, togs frågan om gamla OKQ8 upp ungefär en gång per år och snurrade ett varv i politiken. För att sedan svalna och vänta på nästa drabbning. Då ville inte OKQ8 ta på sig något ekonomiskt ansvar för saneringen och det var där man körde fast. Saneringen skulle med största sannolikhet bli kostsam för kommunen att bära själva, och då lade man det på is. Nu har OKQ8 gjort en helomvändning.

– De tar sitt ansvar när det gäller miljön och står för kostnaden av saneringen av markföroreningarna. Kommunen tar på sig kostnaden för den fasta installationen och för rivning av byggnaderna, berättar tekniske chefen Emil Sundström.

En av farhågorna när ärendet lyftes i juni månads kommunstyrelsesammanträde var att man inte med säkerhet kunde säga vad prislappen för saneringen skulle sluta på, men KS föreslog ändå kommunfullmäktige att tillföra 950 000 kronor. En chansning som föll väl ut.

– Sedan OKQ8 bestämde sig för att hjälpa till med kostnaderna ser vi att vår budget håller.

Erik Lundin, Geogen produktion AB, som leder arbetet med saneringen på plats, berättar att marken inte var så förorenad som man hade trott.

– Vi har plockat upp cisternerna och letar oss fram nu efter ren jord. Totalt kommer vi att ha grävt upp cirka 700 ton massor som skickas iväg på rening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om