Fotoutställningen om gruvan invigdes
IngressUnder sommaren visar Maria Söderberg bilder från dokumentation av Laisvallgruvan och dess nedläggning på Silvermuseet i Arjeplog. 100 fotografier ingår, men det kommer inte att vara samma bilder under hela sommaren. Maria Söderberg lovar bildväxlingar.
En björn snidad i trä av Mikael Johansson blev Laisvallbys gåva till Maria Söderberg för hennes makalösa dokumentationsarbete. Björn Lestander överlämnade gåvan.
Foto: Bertil Sundkvist
- Gruvlaven finns inte längre men minnen kommer att leva vidare. Ord och bild har en fantastisk kraft och genom Maria Söderberg finns kraften, genom bilderna och den bok som kommer lever gruvan vidare, sa museichef Ingela Bergman.
Landstingsrådet Kent Öhgren spann vidare på berömmet och tyckte att företag som tjänat pengar på vad naturen ger också borde erlägga avgifter för att bevara historien. Han erkände att det var lätt att ge stöd till en som Maria Söderberg som verkligen brunnit för sin självpåtagna uppgift.
- Hade hon insisterat på att landstinget skulle köpt laven och bevarat den kanske landstinget gjort det, sa han i skämtsam ton.
Byaålderman Björn Lestander från Laisvallby talade om starka kvinnor och tog sin farmor som exempel. Och det ledde förstås fram till Maria Söderberg och hennes engagemang. Och så förärades hon en björnstaty i trä tillverkad av Laisvallbysonen Mikael Johansson.
Det var många som passade på att titta på utställningen. Många som arbetat i gruvan tittade, pekade och kände igen sig.
- Visst känns det lite vemodigt. Jag längtar inte tillbaks till gruvan, men till det som var runt om, sa Bengt Öberg.
Christer Flinkfeldt säger:
- Det var högt tempo i Laisvall men sen jag slutade där har jag varit på sex olika ställen inom samma bransch och jag kan säga, att det finns inget engagemang i jobbet som det fanns i Laisvall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!