– Jag kände mig kränkt, yrkande som ställs ska prövas, säger Elisabeth Bramfeldt, som överklagade och nu alltså fått beslutet upphävt av förvaltningsrätten.
Ärendet gällde ”Statsbidrag till utökad svenskundervisning för invandrare i grundskolan”. I september 2014 beslöt barn- och utbildningsutskottet att föreslå kommunstyrelsen att besluta om att tillsätta en tjänst för att säkerställa att bidraget går till svenska för nyanlända.
Ordförande nekade
Vid ordförandeberedningen senare nekade kommunstyrelsens ordförande att ta upp ärendet i kommunstyrelsen, med hänvisning att beslutet ska fattas av utskottet.
När ärendet så behandlades i barn- och utbildningsutskottet i november föreslog Elisabeth Bramfeldt (V) att en pedagog skulle anställas vid grundskolan och att skolförvaltningen skulle återsöka statsbidrag till utökad svenskundervisning för invandrare.
Ingen prövning
Utskottets ordförande Rolf Laestander avvisade yrkandet och tog inte upp det till prövning.
– Jag blev både kränkt och ignorerad. Ordföranden kastade tillbaks det nedskrivna yrkandet till mig, berättar Elisabeth Bramfeldt som reserverade sig mot beslutet.
Demokratins spelregler
Bramfeldt har överklagat till förvaltningsrätten som gett henne rätt och upphäver beslutet i utskottet.
– Att förlora i en omröstning är demokratins spelregler och man kan reservera sig. Men att inte få sitt yrkande prövat är något annat. Därför överklagade jag, säger Elisabeth Bramfeldt.