Det var föreningsgruppen, med företrädare för pensionärs- och handikapporganisationerna samt BIAK, kyrkan och företagarna, som initierat mötet med avsikt att påverka för att läkarjouren ska bli kvar i Arjeplog. Man kämpar också för röntgen, ljusbehandling och varmbad.
Läkaren Christer Andersson gjorde en tillbakablick på tidigare utredningar kring primärvården och alla har gett entydiga svar. Vårdcentraler i glesbygd är kostnadseffektiva och produktiva och tål jämförelser.
Stafettläkare
Christer Andersson poängterade också att närsjukvårdsutredningen förordar att mer resurser fördelas till primärvård i förhållande till lasarettsvård.
Läkarrekrytering och stafettläkare diskuterades.
Christer Andersson var inte nådig.
- Stafettläkare är det värsta som tillkommit sedan jag blev läkare. Satte man stopp för fenomenet skulle stafettläkarna gå tillbaks till läkartjänster. Men ingen vågar sätta stopp och de olika landstingen är inte eniga.
Christer Andersson kallade landstingets läkarrekrytering för katastrofal och därför borde inte vårdcentraler drabbas av de extra kostnader stafettläkare medför.
Långsiktigt arbete
Tandläkare Agneta Abrahamsson förklarade att tandvården i Norrbotten lyckas med tandläkarrekrytering, på grund av ett långsiktigt arbete.
Christer Andersson spädde på:
- Men läkarrekryteringen är ett formidabelt misslyckande.
Egentligen var alla rätt eniga på mötet. Utom när Anita Gustafsson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsberedning Syd, sa att en patient misstänks ha drabbats av hjärtinfarkt ska denne till sjukhus direkt, inte till en vårdcentral.
Christer Andersson tyckte att det var en förenkling.
- Är man 20-25 mil från sjukhuset kan allvarliga saker inträffa.
Belastar inte jouren
Han menade att vårdcentralen har en stor roll, samt att glesbygdsläkare är utbildade för att vara beredda på allt.
Vid mötet pratade man om två viktiga datum. Landstingsgruppernas möten nästa vecka och landstingsstyrelsens sammanträde den 7 mars. Det är då läkarjouren i Arjeplog ska få sin dom.
Gerd Fransson påminde mötesdeltagarna om informationen som landstingsrådet Kent Ögren gav, nämligen att man skulle föra statistik på jourbesöken.
- Vi Arjeplogsbor är ju så, att även om det knäpper till i kroppen så går vi till läkaren nästa dag, vi belastar inte jouren i onödan. Och vi försöker att bota oss själva, men då vi går till sjukstugan, då är det allvarligt. Så för att få upp statistiken få vi väl göra några besök, till och med om det bara knäpper till i fingret.