Fortfarande lågvatten – men magasinen ska fyllas

Vattenståndet stiger i Arjeplogs sjöar, men det går långsamt.– Snösmältningen har bara börjat i fjällen, magasinen Sädvajaure, Riebnesjaure och Hornavan kommer att fyllas och troligtvis också Storavan-Uddjaur, säger Peter Lindström på Skellefteälvens vattenregleringsföretag.

Än är det en bit kvar innan Hornavan är full. Stränderna ovanför Tjärdnasdammen visar tydliga spår av det.

Än är det en bit kvar innan Hornavan är full. Stränderna ovanför Tjärdnasdammen visar tydliga spår av det.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2015-05-25 16:36

Det är mycket snö i västra fjällen och snösmältningen har bara börjat. I helgen har många jaktlag gjort sista resan med snöskotern för att sätta ut saltstenar. Per Landström från Lövnäs, norr om Arjeplog, berättar att på ett ställe där stenen skulle placeras var det 130 centimeter djup snö.

– I vanliga fall måste man sträcka sig upp för att sätta upp stenen på ställningen. Nu fick man böja sig ner för att sätta fast stenen.

Nederbörd eller torrt och varmt väder har förstås avgörande betydelse för hur mycket vatten det blir.

– Prognosen pekar på att vi skulle kunna fylla Sädvajaure två gånger, säger Peter Lindström apropå den kvarvarande snömängden.

Sädvajaure kraftstation körs för fullt och Lindström räknar med att produktionen kommer att pågå hela sommaren samtidigt som förstärkningsarbeten görs.

– Vi förlänger tunneln och bygger en stödbank, säger han.

Peter Lindström tror att det ska finnas gott om vatten i sommar, och att Hornavan ska bli full rätt tidigt, Därför kommer vattentappningen i Arjeplogsströmmarna att bli högre än stipulerad minimitappning. Det innebär i sin tur att Arjeplogs Allmännings nya kraftverk kan producera el under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om