I samarbete med Arjeplogs biografförening, ABF och Arjeplogs kommun kommer församlingen att visa film i biografen åtta måndagskvällar.
Det är en del i det projekt som bland andra komminister Anders Mattsson är inblandad i.
– Invandring är något som är på tapeten just nu och alla pratar om det på ett eller annat vis. Vi vill visa att det knappast är någon ny företeelse.
Samma mekanism
Sverige har mer eller mindre alltid tagit emot flyktingar. Och det är av samma mekanism och av samma orsaker som folk flyr sina hemländer i dag som för hundra år sedan; krig, förtryck, ekonomi.
De fyra första filmerna som visas kommer fokusera på flykten.
Först ut var Boktjuven, och innan filmen startades fick publiken ta del av Ridwaan Ahmeds flykthistoria. Han kom som ensamkommande flyktingbarn från Somalia för fem år sedan, och hamnade efter många om och men i Arjeplog.
Att överleva
Boktjuven handlar om en annan typ av flykt, den under andra världskriget när Hitlers måltavlor bytet identitet och levde gömda. Ridwaan Ahmeds historia och filmen utspelade sig med ungefär 60 års mellanrum, men målet var detsamma – att överleva. Att leva.
– Nästa etapp med fyra filmer visas i januari, och då fokuserar vi på det nya landet. Oavsett vart man flyr hamnar man nästan alltid i ett främmande land, med allt vad det innebär, säger Mattsson.
Knyts ihop
Projektet ska sedan knytas ihop med en dag i slutet av februari.
– Det blir en föreläsning, sång och musik och kanske lite mat från olika delar av världen.
Film har som blivit lite av församlingens grej?
– Haha! Ja, det har väl det. Det är ett bra sätt att nå ut till en bredare församling. Visst kör vi ju vidare med att predika i kyrkan, men film är en bra bärare av budskap där man får chans att reflektera och tid till eftertanke på ett annat sätt.