Arjeplogsborna har kämpat och argumenterat för sin vårdcentral och för att läkarjouren inte ska förändras.
De har bland annat gått fackeltåg för att manifestera att de vill ha läkarjouren kvar som den är.
Vid ett stormöte talade över trehundra arjeplogare om för landstingsledningen att de inte gillade de planerade förändringarna som innebär att läkarberedskapen samordnas till Arvidsjaurs vådcentral efter klockan 21 på vardagar och mellan klockan 08 och 12 samt klockan 18 och 08 under helgerna.
Förändringar genomförs
På tisdagseftermiddagen var slaget om läkarjouren över. Majoriteten av landstingsstyrelsen tog då beslutet att förändringarna - trots arjeplogarnas protester och vädjanden - ska genomföras.
- Det sker i början av maj. Det kommer att finnas sjuksköterska på vårdcentralen dygnet runt. Om sköterskan är tveksam finns det möjlighet att kontakta jourläkaren i Arvidsjaur på telefon eller via videoteknik, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).
Inte enhälligt beslut
Landstingsstyrelsens beslut var inte enhälligt, oppositionspartierna Centern, Folkpartiet, Moderaterna och Norrbottens Sjukvårdsparti röstade emot.
Den förändring av läkarjouren som nu sker ska följas upp. Det gäller bland annat utvecklingen av antalet ambulanstransporter, patientsäkerhet, antalet akuta inläggningar och det ekonomiska utfallet.
Och om det visar sig att beslutet inte var bra...?
- Då får vi ta ställning till det då. Men vi har gjort liknande förändringar i Överkalix och på en del andra ställen och vi tror att det kommer att fungera även här, säger Kent Ögren.
Förändringen av läkarjouren i Arjeplog görs för att spara pengar. Den direkta kostnadsminskningen är beräknad till en halv miljon kronor. Dessutom förväntas kostnaderna minska med ytterligare 300 000-500 000 kronor genom minskade övertidskostnader för ambulanssjukvården, och minskat behov av att hyra in läkare.