Förlängd tidsfrist för Hornanavskolan

I stället för nollintag hösten 2021 föreslår nu kommunstyrelsen ett intag på Hornavanskolan till hösten. Kravet är minst 16 elever.

Nu backar kommunstyrelsen om ett nollintag hösten 2021 och föreslår i stället ett intag med en gräns på minst 16 elever. Ett slutgiltigt besked väntas senast till sommaren. (Arkivbild)

Nu backar kommunstyrelsen om ett nollintag hösten 2021 och föreslår i stället ett intag med en gräns på minst 16 elever. Ett slutgiltigt besked väntas senast till sommaren. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Arjeplog2020-12-08 13:48

Frågan om Hornavanskolans framtid har väckt stort engagemang bland Arjeplogsborna och nu backar kommunstyrelsen om ett nollintag till hösten.

På ett extrainsatt möte under måndagen tog kommunstyrelsen ställning till hur frågan ska hanteras i fullmäktige.

– Det vi i huvudsak beslutade om är att vi upphäver det tidigare förslaget till fullmäktige om ett nollintag till hösten och i stället föreslår ett intag, men med en gräns på antalet elever, säger kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi (S).

Han uppger att alla ledamöter var överens om att skolan inte kan vara hur liten som helst, men frågan om minst hur många elever som krävs diskuterades. På mötet lyftes tre olika förslag för ett intag hösten 2021 och kommunstyrelsen sa ja till Vänsterpartiets förslag. 

Vänsterpartiet vill ha ett krav på minst 16 elever och ett minst antal på varje program – åtta elever totalt på naturprogrammet och samhällsprogrammet, åtta elever på fordonsprogrammet samt fyra elever på hotell- och turismprogrammet.

Mari-Teres Ögren (S) föreslog att gränsen skulle sänkas till tolv elever medan Per Lampinen (L) föreslog en ändring av Vänsterpartiets yrkande om en egen gräns på fyra elever vardera för natur och samhälls.

Kommunstyrelsen beslutade om att ta in en extern utredare för att titta vidare på möjligheten för fortsatt drift av skolan.

– Vi ska också ge utredaren i uppdrag att inhämta förslag som kan finnas i verksamheten eller bland allmänheten som av någon anledning kanske inte har kommit till vår kännedom. Men där är det tydligt från oss att det inte är en önskelista, utan förslagen måste vara genomförbara, trovärdiga och finansierade, säger Isak Utsi.

Som PT tidigare skrivit har 475 Arjeplogsbor skrivit på för en folkomröstning om gymnasieskolans framtid. Enligt Utsi anmäls frågan om folkomröstningen på nästa fullmäktige för att ett beslut ska kunna tas i februari.

– Vi tycker att det är lämpligt att fullmäktige först får ta ställning till folkomröstningen och därför förslår vi fullmäktige att avvakta beslutet om nollintag, säger han.

Enligt honom kommer ett slutgiltigt besked senast till sommaren.

– Kommunstyrelsen står fast vid att gymnasieutbildningen kostar oss mer resurser än vad vi har. Det är tråkigt, men det är så verkligheten ser ut även fast det är tufft att ta in.

Niorna i Arjeplog ska göra sitt gymnasieval senast den 4 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!