Föreläsningen, en av programpunkterna i den samiska kulturveckan i Arjeplog, lockade på torsdagskvällen närmare nittio personer till Silvermuseet. Lars Gyllenhaal, Rosvik, tog där publiken med på en resa i ord och några bilder tillbaka till åren för Andra världskriget och vad som då försiggick i den svenska fjällvärlden.
Till exempel om tyska flygplan som sköts ned eller som fick motorproblem och tvingades nödlanda. I Arjeplogsfjällen finns spår efter en sådan nödlandning, där det på fjället Vaulatjåkkås topp ligger rostiga kulsprutemagasin, delar av en flygplansvinge och en del andra föremål från ett tyskt trupptransportflygplan.
Hemliga baser
Han berättade också om Sepals, de allierade styrkornas hemliga baser längs den svenska fjällkedjan, nära gränsen mot Norge. Från dessa baser opererade norska motståndsmän och underrättelseagenter från de allierade styrkorna.
– Från de hemliga baserna sändes kodade meddelanden till London, framför allt med information om Narvik och det tyska slagskeppet Tirpitz. Från och med 1944 blir de här baserna mer öppet militära. En av baserna fanns i Arjeplogs kommun, sa Lars Gyllenhaal och visade i nästa ögonblick en bild av Vilstugan vid Merkenes.
Publiken fick också veta att samer och fjällbor på olika sätt kunde hjälpa till vid dessa baser.
Samla information
– Samerna var viktiga för att samla underrättelseinformation och för att ta fram vapen, ammunition och förnödenheter till de avlägsna fjällstugorna.
Under det cirka en timme långa föredraget fick åhörarna också veta om hur norrmän under kringsåren fick militärutbildning i Sverige, att tio amerikanska transportflygplan fanns stationerade på Kallax, Luleå, och en hel del andra, för många okända, fakta om vad som hände i fjällen, i Norrbotten och i Sverige under Andra världskriget.