Förbud ska rädda fjällgåsen

Fjällgåsen är akut hotad som art. Nu vill länsstyrelsen införa restriktioner för besökande allmänhet inom häckningsområdet sommartid.

Hotad. Fjällgåsen är akut hotad som art. Nu vill länsstyrelsen införa restriktioner sommartid för besökande allmänhet inom häckningsområdet i Tjålmejaure fågelskyddsområde väster om Adolfström i Arje

Hotad. Fjällgåsen är akut hotad som art. Nu vill länsstyrelsen införa restriktioner sommartid för besökande allmänhet inom häckningsområdet i Tjålmejaure fågelskyddsområde väster om Adolfström i Arje

Foto: Aron Andersson

Arjeplog2016-03-15 05:00

Det handlar om att skärpa föreskrifterna samt utvidgning av Tjålmejaure fågelskyddsområde väster om Adolfström i Arjeplogs kommun. Orsaken är att den sällsynta fjällgåsen häckar i området, den enda kända häckningsplatsen i Sverige.

– Det är länsstyrelsen uppdrag att skydda hotade arter och då bedömer vi att åtgärder måste vidtas så att artens häckningsresultat kan förbättras, säger Linda Johansson på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Redan 1967 infördes lokala bestämmelser inom Tjålmejaure fågelskyddsområde och sedan 2007 ingår delar av Tjålmejaure även i det europeiska nätverket av skyddad natur, Natura 2000. Nu vill länsstyrelsen med stöd av 7 kapitlet 12 paragrafen i miljöbalken införa beträdandeförbud under perioden 6 maj – 31 augusti.

– Vi förstår att det är en stor inskränkning och vi vill inte i onödan hindra turism och friluftsliv, men vi har också ett myndighetsansvar att skydda en akut hotad art. Nu har berörda möjlighet att inkomma med synpunkter. Det kan bli avvägningar och jämkningar innan det slutliga beslutet, säger Linda Johansson.

Tanken är att följande regler ska gälla under en försöksperiod av tre år, därefter ska resultaten utvärderas.

Förbud mot att landa med luftfarkost, färdas eller uppehålla sig inom det aktuella området under tiden 6 maj – 31 augusti.

– Det är tillåtet att vandra längs Kungsleden, men man får inte avvika från leden eller tälta i området under den aktuella tiden. Hund måste hållas kopplad.

Svaipa sameby som idkar renskötsel i området berörs inte av förbudet. Inte heller berörs de personer som har fritidshus i området, men de ska använda kortast lämpliga väg till stugorna. Tillsynsmän och andra myndighetspersoner har också beträdelserätt.

Fjällgåsen är, som sagt, en mycket hotad art och i hela Europa finns endast ett fåtal häckande par kvar. Den svenska populationen har därför en nyckelroll för bevarandet av arten i Europa. De senaste åren har man kunnat konstatera en dramatisk minskning av den svenska populationen. Sedan 2012 har antalet individer minskat med omkring 60 procent, vid räkning hösten 2015 återstod endast 50 individer i landet.

Det är en anledning till fjällgåsprojektet som med Svenska Jägareförbundet som huvudman bedrivs sedan ett par år i Arjeplogsfjällen.

Det är känt att arten är mycket känslig för störning under häckningsperioden och det är därför mycket viktigt att häckningslokalerna kan skyddas.

Fjällgås (Anser erythropus)

Fjällgåsen är en liten grå gås som häckar i nordligaste Fennoskandia och Sibirien.

Populationen har minskat drastiskt under 1900-talet.

Sveriges enda kända häckningslokal ligger i Tjålmejaure.

Fjällgåsen är klassad som akut hotad. Vid räkning hösten 2015 återstod endast 50 individer i landet.

I syfte att stärka arten pågår projekt fjällgås med Svenska jägareförbundet som huvudman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om