Föräldrar vill införa utegångsförbud för elever

Polisen i Arjeplog ser en ökad problembild i samhället. Det finns en klick brottsbenägna ungdomar med en svans efter. I spåren följer skadegörelse, inbrott och stölder. För att stävja detta vill föräldrarna begränsa hur länge grundskolelever ska få vistas ute på kvällarna.

Ett 60-tal föräldrar fick information om vilka negativa trender som finns i Arjeplog och man diskuterade åtgärder, bland annat utegångstider för ungdomar.

Ett 60-tal föräldrar fick information om vilka negativa trender som finns i Arjeplog och man diskuterade åtgärder, bland annat utegångstider för ungdomar.

Foto: Bertil sundkvist

ARJEPLOG2008-09-18 06:00
På onsdagskvällen redogjorde polisen, vården, skolhälsovården, sociala och ungdomsgården för trender i Arjeplog för ett 60-tal föräldrar.
Anders Holmlund från Arjeplogspolisen redogjorde för narkotikaläget och påstod att minst 10-15 personer i Arjeplog använder hasch eller amfetamin.
- Och alkohol finns det i massor och vi har indikationer på att det sniffas också.
Anders Holmlund berättade om vad som händer när barn begår brott och hur föräldrar och sociala myndigheter kopplas in.
Samverkan viktig
Han uttryckte sin förhoppning om samverkan med föräldrar.
- Vi är till för er, vi vill hjälpa till. Och gör vi inte det så kanske ert barn sitter på anstalt om något år. Ett värsta scenario är att vi måste komma med ett bud om en dödsolycka där ert barn var med.
Anders Holmlund tog också upp den skadegörelse som förekommit under sommaren.
- Flera cyklar har förstörts, men ingen har anmält något till oss. Till och med kommunen är dålig på att anmäla skadegörelse. Man reparerar istället.
Stundande höstmarknad berördes. Då sätter polisen in resurser. Påverkade ungdomar får hämtas hos polisen av föräldrarna. Och sociala underrättas.
Utegångsförbud
Samma anmälningsplikt har vårdcentralen när man tar hand om onyktra ungdomar.
- Vi är skyldiga att underrätta föräldrar och sociala myndigheter, berättade distriktssköterska Carina Flinkfeldt.
Under föräldramötet diskuterades också attityder, och önskemål om att fler föräldrar ska vara ute under de så kallade riskhelgerna. Men man tog också upp föräldrarollen och svårigheten att sätta gränser.
En sådan gräns är exempelvis hur länge barnen/ungdomarna ska få vistas ute vardagskvällar och helger. Ett tämligen enat möte ansåg att gränsen för elever i årskurs nio ska vara satt till kl 22 på vardagskvällar och till tolv-ett på lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om