Föräldrar kräver utbyggd förskola

Förslaget om att placera 15 femåringar i en liten tvåa blev droppen som fick bägaren att rinna över. Småbarnsföräldrarna Frida Karlman, Anna Blomgren, Grit Horther och Anna Westin vill inte höra talas om provisoriska lösningar längre. - Vi kräver att förskolan byggs ut med en modul. Nu.

Småbarnsföräldrarna Anna Westin, Anna Blomgren, Grit Horther och Frida Karlman kräver att Arjeplogs kommun bygger ut förskolan.

Småbarnsföräldrarna Anna Westin, Anna Blomgren, Grit Horther och Frida Karlman kräver att Arjeplogs kommun bygger ut förskolan.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2010-09-16 06:00
Förskolan i Arjeplog var klar 2007. Redan första året var förskolan för liten. En grupp barn fick bli kvar i den gamla förskolan.
När förskolan skulle byggas var det meningen att bygga tre avdelningar. Personalen menade på att behovet var fem avdelningar. Det blev fyra.
Vid tre tillfällen har toppar i barnomsorgsbehovet lösts med kommunala dagmammor.
Frida Karlman, Anna Blomgren, Grit Horther och Anna Westin vill ha kontinuitet. Barnen ska inte behöva flytta mellan olika avdelningar och provisoriska lösningar. De tycker att barnen ska kunna lära känna varandra och bli trygga. Provisorier är färdigprovade.
Jenny Rankvist, mamma till en femåring med diagnosen ADHD, hoppas på en permanent lösning av barnomsorgen i Arjeplog. Att sonen skulle vistas i en liten lägenhet tillsammans med 14 andra barn ser hon som en omöjlighet. Varje förändring är av ondo. Jenny berättar hur hon knäckts av att se barnet må dåligt.
- Ibland har jag funderat på att stanna hemma eller byta jobb. Barn med speciella behov måste få stöd, säger hon.
Under 2010 har 30 barn fötts i Arjeplog. Det innebär att femårsgruppen kan bli så stor 2015. Och på grund av det föds många barn tornar nästa problem upp i horisonten - platsbristen på fritids.
Förskolepersonalen har också förkastat förslaget om att inrymma 15 femåringar i en tvåa.
- Det fungerar inte arbetsmiljömässigt, säger förskollärare Ingrid Westerlund.
Hon efterlyser också en permanent lösning på lokalproblemet som också är bra ur pedagogisk synvinkel.
Hon tycker att en utbyggnad vore bäst.
- Vi har ju en utemiljö som kanske är bäst i landet, säger hon.
Förvaltningschef Sofi Sundström har mer eller mindre skrotat plan A som var lägenheten.
- Jag ska presentera en plan B för kfu-nämnden nästa vecka.
Lägenheten är dock inte avskriven. Den kan komma till bruk på något sätt i den trångbodda barnomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om