Flinkfeldt Jansson tar över klubban i Kommunförbundet

Britta Flinkfeldt Jansson blev historisk som första kvinnliga kommunalrådet i Arjeplog. Nu är hon historisk ur länsperspektiv också. I torsdags tog hon över ordförandeskapet för Kommunförbundet i Norrbotten.

ARJEPLOG2013-12-17 06:00

Formellt är Karl Petersen ordförande året ut men när han valde att lämna kommunalrådsposten i Luleå lämnar han också över ordförandeposten i kommunförbundet. Vid kommunförbundets sista styrelsesammanträde för året tog Britta Flinkfeldt Jansson över.

I pressmeddelandet från Kommunförbundet sägs att Karl Petersen överlämnade ordförandeskapet till sin efterträdare.

Valet till ny ordförande görs av förbundsfullmäktige i april. Britta Flinkfeldt Jansson hoppas få förtroende att fortsätta.

– Jag har naturligtvis funderat och ställt uppdraget i relation till vad de kan ge kommunen, och jag tror att det är bra om ordförandeskapet byts mellan stora och små kommuner.

Informell makt

Britta Flinkfeldt Jansson menar att det kommunala självstyret är starkt.

– Kommunförbundet dikterar inga villkor. Men vi diskuterar hur vi vill att kollektivet ska komma framåt. Kommunförbundet är en informell makt. Det handlar inte om pengar, men kommunerna tillsammans har dubbelt så mycket pengar som landstinget, så går vi åt samma håll är vi oerhört kraftfulla.

En fråga som Britta Flinkfeldt Jansson tycker är viktig är hur kommuner kan jobba ihop och skära kostnader och tillsammans bli kraftfulla.

– Vi har mycket att lära av varandra, vi är inte konkurrenter. Om man ställer frågan; Vilket Norrbotten är bra för Arjeplog, så ger den ett resonemang som gagnar hela kollektivet.

Fakta Kommunförbundet

Kommunförbundet i Norrbotten bildades 1946. Då fanns det 30 kommuner i Norrbotten. Nu är det 14.

Förbundets uppdrag är att tillvarata kommuners intressen. Budgeten för verksamhetsåret 1947/48 omslöt 6 780 kronor. I dag är den siffran 21,5 miljoner. Förbundet har drygt 15 anställda. Ett kansli ansvarar för samordning mellan kommunerna inom olika områden som regional utveckling, barn- och utbildning, socialtjänst samt miljö, folkhälsa och samhällsbyggnad. Några tjänster är forskningsrelaterade.

I styrelsen finns representanter för alla Norrbottens kommuner. Förbundsfullmäktige består av 70 ombud där kommunerna representeras efter antalet invånare. Varje påbörjat 4000-tal invånare ger en ombudsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om