Fjärrvärmen back för tredje året

I årsredovisningen för fjärrvärmeverksamheten i Arjeplog står det klart att man för tredje året i rad går back. "Det är inte hållbart i längden", tycker Alf Sundström (L).

Tredje året. Under 2015 backade fjärrvärmeverksamheten närmare en miljon kronor, det blir tredje året i rad med minus.

Tredje året. Under 2015 backade fjärrvärmeverksamheten närmare en miljon kronor, det blir tredje året i rad med minus.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2016-06-07 16:29

Ett av många ekonomiska ärenden på tisdagens kommunstyrelsesammanträde behandlade fjärrvärmeverkets årsredovisning. Där konstaterar man att man till 90 procent når måluppfyllelsen på att vara självfinansierande. Under 2015 backar man 975 000 kronor. Inte hållbart, tycker Alf Sundström.

– Det är tredje året nu som fjärrvärmeverket går med underskott. I slutänden är det ju skattebetalarna som subventionerar fjärrvärmekundernas taxa, vi måste på något vis få verksamheten konstnadsneutral.

Kommunchefen Peter Andersson sa att man från tekniska enheten inte vill höja några taxor när man är rädd att kunden ska tycka att det blir för dyrt och säga upp avtalet.

– Det är farligt att höja taxan. Istället tittar man på lösningar med komponentavskrivning och att på så vis sänka kostnaderna.

Dyrare äldreomsorg

Mer ekonomi blev det när delårsrapporten för kommunen skulle betas av på ärendelistan. "Periodresultatet för kommunen visar på ett positivt resultat om 8,9 Mkr (…) Intäkterna har ökat med 46 procent och kostnaderna har ökat med 8,5 procent. Intäktsökningen består av bidrag från Migrationsverket med anledning av ökat mottagande", står det i rapporten.

Nina Lestander på ekonomikontoret berättade att prognosen för kommunens helårsresultat pekar på 3,5 miljoner plus, vilket är 1,6 miljoner sämre än budget. Verksamheterna redovisar ett underskott mot budget med minus 2,9 miljoner kronor. Det största underskottet återfinns hos vård- och omsorg med minus 3,7 miljoner kronor. Det är ökade kostnader inom äldreomsorgen som står för den största avvikelsen.

Macksanering

KS föreslog också kommunfullmäktige att fatta beslut om sanering av gamla OKQ8-macken på Öberget. Marken är förorenad, och till det vill KS avsätta 950 000 kronor för att ta hand om. Elisabeth Bramfeldt (V) tyckte sig äntligen vara i hamn med sitt enträgna tjatande om tomten.

– Jag blir väldigt glad! Man kan inte låta det fortgå år efter år efter år.

Alf Sundström var dock inte lika glad, om än han ändå till slut röstade för förslaget.

– Det står i utredningen att man inte vet vad slutkostnaden kan bli, hur stor föroreningen egentligen är. Det känns ju inte så bra, sa han.

Pengarna till saneringen kommer att tas från ett bidrag kommunen fick för att vindkraftsbolaget i samband med vindkraftsbygget på Uljabuouda skulle få ha en centralt belägen informationsskylt i Arjeplog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om