Fjärde kommunchefen på fem år som slutar

Kommunchef Ann Engberg i Arjeplog har sagt upp sig. Hon blir den fjärde i raden av kommunchefer som slutat sin anställning under de fem senaste åren.”Det går inte att göra ett gott jobb när man har tre”, skriver Ann Engberg i sin avskedsansökan.

Ann Engberg slutar som kommunchef i Arjeplog. Arbetssituationen gör att hon inte känner att hon kan göra ett bra jobb, även om hon har idéer som whiteboarden ger uttryck för.

Ann Engberg slutar som kommunchef i Arjeplog. Arbetssituationen gör att hon inte känner att hon kan göra ett bra jobb, även om hon har idéer som whiteboarden ger uttryck för.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-01-16 15:48

Ann Engberg brinner egentligen för sitt jobb och har inget nytt på gång. Hon hade stakat ut sin framtid med jobb i Arjeplog och en dröm om ett boende i en stuga vid vattnet.

I sin avskedsansökan poängterar Ann Engberg att hon övervägt noga att stanna kvar eller sluta, men att frustrationen över att inte ha möjlighet att göra ett gott jobb, gjort att hon bestämt sig för det senare alternativet.

– Svårigheten ligger i balansen mellan att vara operativ och strategisk. Har man för många roller minskar möjligheten att vara så strategisk som det behövs, säger hon.

Tankar och åsikter

På måndag ligger hennes ansökan om avsked på kommunstyrelsens bord. Ann Engberg kommer att förklara då. Hon har tankar och åsikter. Exempelvis det här med kommunen som arbetsplats.

– Kommunen är ingen liten arbetsplats. Det finns en poäng i att kolla hur andra likvärda organisationer med 380 anställda organiserar sin strategiska styrning.

”Mindre resurser”

Ann Engberg menar att Arjeplogs kommun, liksom många andra kommuner och företag, borde vända på tankegången.

– Vi tror att vi är små, men inte som organisation.

– På 90-talet när datorn gjorde sitt intåg gjorde man sig av med administrativ personal.

Effekterna, de negativa, syns nu. Visserligen har befolkningen minskat. Men det har inte arbetsuppgifterna.

– Vi har mindre resurser men mer detaljstyrning genom nya lagar. Och en liten kommun har samma utmaningar som en stor.

Ann Engberg inser att klimatet för politiker kan vara kärvt, när nästan allt går ut på att spara.

– Jag tycker att Arjeplog är på rätt väg genom den nya politiska organisationen. Vi har kommit halvvägs. Det är viktigt att fokusera på det som driver i rätt riktning, vi har inte tid med annat.

Den viktigaste framtidsfrågan är att kunna analysera uppdragen, ansvaret och resurserna och se kopplingen.

Ett axplock

Ann Engberg vill inte höra talas om ordet ”kris”.

– Det är ett valbart tillstånd som vi måste ta oss ur. Man gör sig själv en missgärning om man tror att man inte kan det.

Hon lyfter hellre fram det positiva och ger hur många exempel som helst på vad som är bra i Arjeplog. Här är ett axplock:

0 dagar i väntetid för plats i förskola.

5 dagars väntetid för plats i äldreboende.

Bara fyra kommuner i Sverige har bättre resultat i svenska, engelska och matematik i årskurs 6.

Hemtjänsten är kostnadseffektiv och 100 procent av hemtjänsttagarna är nöjda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om