Fjärde generationen tar över

Fjärde generationen är på väg att ta över ruljangsen i Vuoggatjålme. Frans Helamb, 27, hade nästan lärarstudierna klara då han bestämde sig för att istället kliva in i den turistverksamhet tre generationer före honom byggt upp.

Frans Helamb är redo att ta över turistverksamheten i Vuoggatjålme. Föräldrarna Björn och Monica håller på att bygga sig ett pensionärsboende.

Frans Helamb är redo att ta över turistverksamheten i Vuoggatjålme. Föräldrarna Björn och Monica håller på att bygga sig ett pensionärsboende.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2009-08-19 06:00
Turismen har alltid haft en stark ställning i Vuoggatjålme. Men den har inte haft samma betydelse som nu. Före Silvervägens tillkomst och långt före det var turistsäsongen kort. Istället livnärde sig de boende i Vuoggatjålme på fiske, jakt och som föreståndare för SMHI:s väderleksstation i byn. Dessutom hade alla fjällgårdar jordbruk.
Frans pappa Björn minns hur han som barn brukade skjutsa turister över sjön, de som kommit via turbåt över Sädvajaure och gått över morkan, längs transportvägen, till Vuoggatjålmesjön.
Första gästerna
De första gästerna som Björn minns var de som bodde i bostadshuset och hade helpension.
- Vi flyttade ut för att gästerna skulle få de bästa rummen.
Björn minns godsägaren som varje morgon fick med sig en termos kaffe och en ren linneduk för att torka händerna på. En man som bara fiskade från en sten ovanför forsen, och som bara idkade fiske med flugspö. Sedan kom tältarna, som efter båtskjutsen över Sädvajaure hade tagit sig en "tuting".
Kan inte förklara
- Jag hade länge en konstig syn på dessa, som ofta var en gäng män.
Björn minns också hur fiskarna hyrde båt och bogserades med motorbåt till olika fiskeplatser.
Han berättar också om tiden då turisterna anlände med Ica- och Konsumkassar i händerna och började fråga efter kokmöjligheter.
Björn Helamb kan inte riktigt förklara varför han blev fast i turistnäringen.
"Några av oss blev kvar"
- Många av oss som gick i skola i Jäckvik blev något och for ut i världen. Några av oss blev kvar. Kanske har det att göra med att min pappa dog när jag var 17 år. Vi visste ju inte hur det skulle bli. Men jag hade ju koll på vad som skulle göras.
Björn Helamb ville utveckla turistnäringen. Men det var svårt. Vuoggatjålme var en arrenderad fjällägenhet.
- Vi fick tillstånd att bygga om ladugården till servicehus på villkor att byggnaden skulle kunna återställas till ursprungsskick. När vi sen ville friköpa fastigheten avstyrkte samebyn och Arjeplogs kommun. Men 30 års kamp och en regeringsuppvaktning har resulterat. Nu äger Helambs Vuoggatjålme. Därför har också satsningar kunnat göras.
Tre De-luxe-hus
Det senaste tillskottet är tre "De-luxe-hus". Hus med det där lite extra.
- Vi trodde att husen bara skulle tilltala företag, men så är det inte. Familjer, vänner och bekanta, ungdomar. Många tilltalas. Nu är det kö till dessa under hela vårvintern, säger Björn.
En anledning till satsningen på de nya husen blev av har förstås att göra med att sonen Frans beslutat sig för att ta vid.
- För tre fyra år sen var det ovisst, därför känns det djäkligt bra att någon tar över, säger Björn.
Björn och hustrun Monica håller på att bygga sitt pensionärshus vid sidan av anläggningen. Frans tar över det stora bostadshuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om