Genom sin tjänst på länsstyrelsens vatten- och fiskeenhet ska Dan Blomkvist verka för ett livskraftigt fiskbestånd, en långsiktig och hållbar fiskerinäring samt ett rikt och varierat sport- och fritidsfiske. Bland annat förvaltar länsstyrelsen statens vatten i fjällen.
Sedan år 2000 råder totalförbud mot maskmete i strömmande vatten, men även innan fanns förbud, om än något luddigt skrivna. Förbudet har inte tillkommit för att mobba maskmetare, utan är ett sätt att skona fisk som inte uppnår tillåtna minimimått.
– Fisken sväljer ofta naturliga beten som mask och då är det svårt att kroka loss och återutsätta fisken. Det finns övertygande forskning som visar att så är fallet, säger Dan Blomkvist.
Gynnar inte fisket
De flesta fiskevårdsföreningar utanför statens vatten har förstått det här problemet, men i Arjeplog har fiskevårdsområdesföreningen valt en annan väg. Från och med i år tillåter föreningen maskmete i Arjeplogsströmmarna.
– Det är ett mycket förvånansvärt beslut. Jag förstår inte hur man tänkt. Det gynnar i vart fall inte utvecklingen av sportfisket, säger Dan Blomkvist och fortsätter:
– Det är lika illa att man tillåter ett omfattande nätfiske.
Vad kan länsstyrelsen göra?
– Möjligheterna är begränsade. Det är de enskilda fiskerättsägarna som måste reagera. Det är en beklaglig utveckling i Arjeplog.
Tråkig utveckling
Dan Blomkvist är överhuvudtaget bekymrad över utvecklingen i Arjeplog. Han anser att andra fjällkommuner är mer framsynta.
– Det finns ingen som är fiskeansvarig på kommunen. Jag vet inte heller om kommunen som fiskerättsägare i Arjeplogsströmmarna tar något ansvar.
Anders Karlsson, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna (Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund), tror att maskmetet kan skada beståndet på sikt och anser att det finns ett stort skyddsvärde av det ursprungsbestånd av öring som finns kvar.
– Det omtalade kraftverksbygget är ju inget som vi tror är bra. Med tanke på det är det än viktigare att slå vakt om fisket och att strömmarna förvaltas på ett optimalt sätt. Att det finns ett fungerande regelverk kring fisket. Det finns all anledning att ifrågasätta maskmetet, säger Anders Karlsson.