Skellefteå kraft bjöd in till ett öppet samrådsmöte angående planerna på att utveckla vindkraftsparken på Uljabuouda till en testanläggning för vindkraft i kallt klimat. Två besökare, som båda är fastighetsägare i området kring berget, kom för att ge sin syn på saken.
– Vi är inte positiva till den befintliga anläggningen, och är absolut emot någon utveckling, sa en fastighetsägare som vill vara anonym.
Den negativa synen på vindkraften grundar sig, enligt fastighetsägaren, i att Skellefteå kraft farit fram med osanning.
– Det skulle, som det lät då, inte bli någon trafik upp på berget vintertid, men det är ju tekniker där mer eller mindre dagligen. Det skulle inte bli högre ljud än 40 decibel aerodynamiskt, men det mekaniska ljud som vi hör när verken anpassar sig efter vindriktningen är riktigt hemskt och överstiger helt säkert 40 decibel.
Något som Skellefteå krafts miljösamordnare, Johanna Normark, bemötte så här:
– Vi har inte medvetet farit fram med osanning, vi visste inte att de skulle få ett metalliskt ljud. Se det som en möjlighet – vi kan testa vindkraftverk så att blir bättre när man bygger framtida parker.
– Vi får lida för er okunskap. Ska vi köpa störande ljud och en negativ påverkan på Arjeplog som varumärke, för att andra ska få det bättre sen? Nä, du. Vad händer om det visar sig att nästa vindkraftverk också börjar låta? Ska ni bara säga samma sak då, att ni inte visste det innan?
Det fanns även synpunkter på lamporna som blinkar.
– Om de då åtminstone kunde blinka synkroniserat, men nu blinkar dem hipp som happ. Det är otroligt störande.
Om testparken blir verklighet kommer det enligt Normark att finnas verk som är uppemot 200 meter höga på Uljabuouda. De som står där i dag mäter 125 meter.
– Vi ansöker om tillstånd för verk på 330 meter, men det tillverkas inte så höga i dag.
I och med den högre höjden ska det till en annan typ av belysning än den röda som blinkar i dag.
– Det blir vita lampor med konstant sken på de högre.
Vilket är ert främsta argument till varför Arjeplog bör godta en utveckling på Uljabuouda?
– Att kommunen kan profilera sig som testcentrum, inte bara av bilar. Det kan finnas synergieffekter att vinna av det. Vi hoppas kunna skicka in ansökan innan sommaren.
Peter Larsson som är ordförande för Maskaure sameby har inte hunnit sätta sig in ordentligt i materialet, men säger att befintliga verk har en undvikande effekt.
– De låter väldigt mycket och renarna undviker att vistas i området. Vi har också sett att den järvlya som fanns förr inte längre är bebodd.