Färre jägare i ripskogen

Ryktet om den svaga riptillgången har medfört att antalet jägare i Arjeplogsfjällen har mer eller mindre halverats i jämförelse med åren 2007 och 2008. Sett till rapporterna från årets jakt så fälls lite ripor, även om det finns jägare som skjutit sin dagskvot på åtta ripor.

Dag Helge Andresen har jagat i Mavas i Arjeplogsfjällen i tre år och han tycker att det är mer gott om ripa i år. Men han har inget till övers för den besvärliga byråkratin som omgärdar jaktkortsköp.

Dag Helge Andresen har jagat i Mavas i Arjeplogsfjällen i tre år och han tycker att det är mer gott om ripa i år. Men han har inget till övers för den besvärliga byråkratin som omgärdar jaktkortsköp.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2009-09-15 06:00
Arjeplog Lappland besöksservice sålde från jaktstart till och med den 8 september 2 145 jaktdygn 2007. Det året var ett halvdåligt ripår. 2008 såldes 1 910 jaktdygn under samma tid. 2008 var ännu sämre. Och det speglar av sig på intresset för jakt i år. Bara 1098 jaktdygn har sålts under denna period i år.
Svag tillgång
De allra flesta menar att fågeltillgången är svag, till och med mycket svag. Turistvärden Kjell Johansson i Adolfström anser att riptillgången är den sämsta under hans levnad men att de jägare som varit ute och hittat fågel, har som regel hittat stora kullar.
- Men det kan vara långt mellan kullarna, säger Johnasson.
Inte en fjäder ...
Arjeplogsjägaren Kjell Lundström har några dagar ute i skogen. Han säger kort:
- Inte en fjäder ...
Någon menar att svackan är nådd. Att stammen håller på att hämta sig. Dag Helge Andresen från Drammen i Norge har jagat i fem dagar i Mavas-området. Det är hans tredje år på raken. För honom är det hittintills det bästa året. Han har skjutit tolv ripor varav nio var ungfåglar.
Krävande utflykt
- Dessa ripor kostar bara 1 000 kronor styck, säger han och slår ut antalet fåglar på vad jaktresan kostar.
- Förra året kostade riporna 1 500 kronor styck.
Fast priset på årets ripa kan stiga. Dag Helge Andresen har tagit långledigt från jobbet för att få vistas i fjällen. Och då tänker han jaga några dagar till. Men det är inte bara att jaga. Han måste ner till Arjeplog för att lösa ett nytt jaktkort. Man får bara lösa jaktkort för fem dagar åt gången och kortet måste lösas personligen.
Så i fredags beställde han helikopterskjuts från Mavas till Vuoggatjålme. Därefter körde han bil fram och åter till Arjeplog, en resa på 22 mil, och sedan helikopter tillbaks till Mavas. En tids- och kostnadskrävande utflykt.
- Tur att jag har en miljövänlig bil, skojar han.
Dag Helge hyllar annars Sverige och Arjeplog.
- Man blir gott tatt emot, säger han och hyllar affärer, bensinstationer, boendet i Mavas, flyget och jaktkortsförsäljarna. Men han tycker inte att regelverket för att få lösa ett nytt jaktkort är särskilt modernt, eller billigt.
- Sånt skulle man kunna lösa med telefon eller internet, menar han.
Avbräck
För turistvärden Tomas Evenström är jaktkortshanteringen ett avbräck. Han får sällan gäster som stannar mer än fem dagar.
Dag Helge Andresen har inte fyllt sin dagskvot på åtta ripor någon dag. Han tycker egentligen att kvoten är nog så generös.
- Det skulle räcka med fem, säger han.
På norska sidan, i Saltenområdet, har Statsskog infört begränsningar genom att sätta en säsongskvot på tio dalripor och tio fjällripor. Dessutom gäller dagskvoter om max två dalripor och tre fjällripor.
Då det gäller orre och tjäder är säsongskvoten fem fåglar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om