Som bygg- och anläggningsprogrammet är utformat består årskurs ett av både bygg- och anläggning. Inför årskurs två väljer man det ena eller det andra. Den som väljer bygg fortsätter i Piteå, den som väljer anläggning (maskin) går kvar i Arjeplog.
Och det är det alla gör, väljer anläggning och blir kvar i Arjeplog. Den utbildningen ger jobb, och i Arjeplog finns goda praktikmöjligheter tack vare biltestbranschen som har igång maskiner under vintern.
- I stort sett får alla jobb efter utbildningen, i alla fall alla som vill ha jobb, säger Göran Holmgren som driver företaget Maskinutbildning i Norr och sköter Hornavanskolans praktiska utbildning. Den teoretiska utbildningen i kärnämnena svenska, engelska, matematik, historia och religion får eleverna vid Hornavanskolan.
Aldrig skolkat
Johan Sundström och hans klasskompisar Samuel Lestander, André Lundqvist och Patrik Marklund utbildar sig på grävmaskin och hjullastare. De tycker att det är synd att möjligheten att ta C-körkort för lastbil försvunnit men de gillar utbildningen.
Skolk har aldrig förekommit. Den enda gången Johan och hans kompisar missar de praktiska lektionerna är då sjukdom eller älgjakt kommit emellan.
- Jag är ju här även då jag är ledig, det är både roligt och trevligt, säger André Lundqvist.
Göran Holmgren som håller i utbildningen menar att Arjeplog har unika förutsättningar för att ha maskinutbildning, dels för praktikens skull men också för att det ger jobb.
Men han är inte förvånad över beslutet om nedläggning. Däremot förvånas han över att beslutet fattas utan vidare.
- Jag är förvånad över att inte ansvariga kontaktat mig för att vi gemensamt skulle ha kunnat hitta lösningar för att kunna effektivisera och behålla verksamheten.
Maskinutbildning i Norr har svarat för utbildningen sedan 2008. Företaget sysselsätter mellan fyra och fem anställda.