- Mångfald berikar, man ska kunna känna tillhörighet även om inte farmor eller mormor finns i Silvermuseets fotoarkiv, sa museichef Ingela Bergman i sitt nationaldagstal.
Nationaldagsfirandet i Arjeplogs kyrka lockade cirka 250 personer. Barn med flaggor, i händerna och målade på kinderna. Till och med medlemmarna i den norska flickkören som uppträdde hade målade svenska flaggor på sina kinder.
För det musikaliska svarade den ryska Pomorkören från Umba, Tverlandets Kikes Pikekor, trubaduren Johan Johansson, musiklärare Andreas Holma, ungdomarna Anton Lundmark, Emma Lundmark och Maja Lundberg.
Och det var många som talade. Kyrkoherde Anders Mattson inledde och klädde av kritiken till att man firar nationaldag i kyrkan.
- Kyrkan är äldsta byggnaden i Arjeplog, här betalade man skatt, kanske höll man ting här. Man har använt de byggnader som fanns att tillgå. Och så gör man nu också, sa han.
Ingela Bergman är museichef och Arjeplogsbo. Hon berättade om sin känsla av tillhörighet. Hon känner Arjeplog, landskapet och naturen. Hon relaterade till ett samtal med en annan Arjeplogsbo för ett antal år sedan som påstått att en äkta Arjeplogbo är Arjeplogsbo sedan flera generationer.
- Det behöver inte vara så. Kulturarvet är inte statiskt, det är dynamiskt. Vi tolkar det utifrån ny kunskap och det vi skapar i dag är kulturarv i morgon.
Läs mer i måndagens PT