Arjeplog inför ny handlingsplan för kränkningar

Arjeplogs kommun har tagit fram en ny handlingsplan för att stärka arbetet mot kränkningar i skolan.
Den nya planen införs efter Piteå-Tidningens granskning som visat att kommunen inte anmäler slag, sparkar eller förnedrande ord i skolan.
– Omedelbara åtgärder vidtogs, säger kommunalrådet Isak Utsi (S).

Från den 1 december 2024 och fram till den 14 februari 2025 har 17 kränkningsärenden rapporterats till skolchefen där de vanligaste kränkningarna varit nedlåtande tillmälen och fysiskt våld. Det är mer än vad som anmälts under åtta år före det.

Från den 1 december 2024 och fram till den 14 februari 2025 har 17 kränkningsärenden rapporterats till skolchefen där de vanligaste kränkningarna varit nedlåtande tillmälen och fysiskt våld. Det är mer än vad som anmälts under åtta år före det.

Foto:

Arjeplog2025-02-15 05:00

Piteå-Tidningens granskning visade att grundskolan i Arjeplog bara anmält några enstaka fall av kränkande behandling de senaste åren. Föräldrar i Arjeplog vittnade om en tystnadskultur där skolan inte tar kränkningar på allvar.

Rektorn bekräftade att slag, sparkar och förnedrande ord inte anmäls som kränkningar – i stället har skolan skrivit tillbudsrapporter som inte kommit till kommunstyrelsens kännedom. Skolchefen Fredrik Westerlund var självkritisk efter granskningen.

– Om det är så att vi har tillbud som egentligen borde ha varit kränkningsanmälningar så skulle jag gissa att vi har otydliga rutiner eller bristfälliga kunskaper om hur vi ska formalisera de här ärendena, sa han då.

undefined
"Vi har rapporterat för mycket som olycksfall och tillbud, och för lite som kränkningsärenden, säger Fredrik Westerlund", utbildnings- och kulturchef. (Arkivbild)

Efter granskningen har Silverskolan i Arjeplog tagit fram en ny handlingsplan för att stärka arbetet mot kränkande särbehandling och diskriminering. Den nya planen, som ersätter den tidigare likabehandlingsplanen, har utarbetats av skolans personal och tydliggör hur kränkningar ska hanteras och rapporteras.

– Vi har rapporterat för mycket som olycksfall och tillbud, och för lite som kränkningsärenden. Nu har vi en plan med en tydlig definition av vad som utgör en kränkning och hur det ska anmälas och hanteras. Vi har ett digitalt formulär som både elever, vårdnadshavare och skolpersonal kan använda för att enkelt rapportera in ärenden, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i ett pressmeddelande

Den nya planen fastställer att knuffar, slag, nedlåtande tillmälen, utfrysning och ryktesspridning räknas som kränkningar och ska rapporteras i skolans system. Skolchefen informeras automatiskt vid anmälningar och har ansvar för att utreda och vidta åtgärder. Två gånger per år rapporteras ärenden även till kommunstyrelsen och särskilt allvarliga fall tas upp vid kommunstyrelsens sammanträden.

Kommunstyrelsen fick information om bristerna vid ett extra sammanträde i december och enligt Isak Utsi vidtogs omedelbara åtgärder.

– Kommunstyrelsen begärde en återrapport om vidtagna åtgärder som redovisats 10 februari. I samband med detta har även kommunstyrelsen beslutat om hur dessa ärenden ska rapporteras. Det är viktigt för oss att arbetet mot kränkningar nu tydliggörs, med målet om att sådant inte ska förekomma i skolan. Detta kommer följas upp, säger Isak Utsi, (S) kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

undefined
"Det är viktigt för oss att arbetet mot kränkningar nu tydliggörs, med målet om att sådant inte ska förekomma i skolan. Detta kommer följas upp", säger Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande.

Piteå-Tidningens granskning visade att endast sex anmälningar om kränkande behandling i skolan i Arjeplog har gjorts 2020. Det är hundra gånger färre än i grannkommunen Arvidsjaur.

Efter att granskningen publicerades den 1 december 2024 har 17 nya kränkningsärenden rapporterats till skolchefen, där de vanligaste formerna varit nedlåtande tillmälen och fysiskt våld. 

"I samtliga fall har skolan kontaktat vårdnadshavare och vidtagit åtgärder, exempelvis språkliga insatser och värdegrundsarbete", står det i pressmeddelandet.

En fördjupad rapport om arbetet mot kränkande särbehandling kommer att redovisas hösten 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!