Dramatik i Sametinget
Under Sametingets plenummöte i Arjeplog, meddelade styrelseordförande Sara Larsson att styrelsen avgår. Hon hoppas nu att plenum ska välja en styrelse som man kan backa upp.
Nu är det upp till sittande plenum att utse en ny styrelse för Sametinget.
Foto:
Redan på onsdagsmorgonen meddelade Sametingets ordförande Sara Larsson att styrelsen avgår. Anledningen till detta är att Samelandspartiet, Samerna och Guovssonásti tillsammans med politiske vilden Ronny Svarto visat under tisdagen att de inte vill samarbeta. Oppositionen har varit i majoritet och på så sätt helt enkelt kunnat köra över styrelsen.
- Det är tydligt att de själva vill styra Sametinget, sade Sara Larsson.
Misstroende
Dessutom tycker hon att styrelsen fått ett klart misstroende riktat mot sig, från Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga.
- I Sameradion har hon sagt att om hon suttit i styrelsens position, skulle hon avgå. En styrelse kan inte få en tydligare misstroendeförklaring. Min förhoppning är nu att plenum ska utse en styrelse som man kan backa upp, menade Sara Larsson.
Sametingsledamoten Lars Anders Baer, tyckte dock att detta bara visar att demokratin fungerar.
- En styrelse i minoritet som inte får igenom sina saker, måste avgå, slog han fast.
Rättslösa
Åhörare Per-Erik Grundström sade att det i övrigt står klart att den stora kampen under mötet, är den mellan renägare och icke renägare.
- Den kampen är kärnan i allt. Majoriteten samer står utanför samebyar, däribland jag själv. Vi är rättslösa. Bland renägarna är det över 80 procent som har tio djur eller mindre, men på så sätt upprätthåller de ändå ett medlemskap i samebyar och har helt andra rättigheter än oss andra, förklarade Per-Erik.
FAKTA Sametinget
Sametinget är både en statlig myndighet och ett folkvalt samiskt parlament.
Organisationen påminner om kommunens, med politiker och tjänstemän.
Sametinget har 31 ledamöter.
Ledamöterna utses genom allmänna val vart fjärde år.
Organisationen påminner om kommunens, med politiker och tjänstemän.
Sametinget har 31 ledamöter.
Ledamöterna utses genom allmänna val vart fjärde år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!