Doktorsgården får ett ansiktslyft

Doktorsgården i Arjeplog, doktor Einar Wallquists hem sedan han kom till Arjeplog i början av 1920-talet till hans död 1985, ska renoveras. Doktors hem har varit öppen för guidade visningar i Silvermuseets regi sedan 1995.

ARJEPLOG2013-08-26 06:01

Fuktskador och läckande tak. Uthus i förfall.

Det var fakta som gjorde att ett av Arjeplogs mest intressanta kulturbyggnad beviljades bidrag för renovering. Länsstyrelsen har tillskjutit 785 000 kronor.

Doktorsgården har varit stängd i sommar för visningar och för tre veckor sedan påbörjades renoveringen. Bland annat ska taket lagas. Därför har en del av byggnaden ”byggts in” vilket fått Arjeplogsborna att tro att gården skulle förses med ytterligare en våning.

Energiåtgärd

Projektledaren Sven-Eric Elveback förklarar att överbyggnaden gjordes för att kunna utföra takarbetet utan regn.

För det är inte bara yttertaket som repareras. Hela det valvade innertaket i det så kallade biblioteket höll på att rasa in och skall bytas. Dessutom höjs yttertaket för att möjliggöra bättre isolering.

– Kommunen kommer att tjäna mycket på sparad energi genom den åtgärden, påpekar Elveback.

Att renovera ett hus om i princip är 100 år gammalt är inte helt enkelt då inte utseendet får förändras. Den som håller koll på det är antikvariske kontrollanten Lars Liedgren.

Bondsågade brädor

Sven-Eric Elveback berättar att huset byggts när brädor och plank och allt mättes i tum i stället för centimeter och millimeter. Och sådana trävaror finns inte att köpa. Det blir att tillverka.

– Till planket utanför får vi försöka köpa in några ”bondsågade” brädor, säger han.

Under vårens snösmältning brukar det rinna in vatten i källaren. Därför ska dränering grävas om. Uthusen håller på att förfalla och ska repareras. Det större uthuset har gett Sven-Eric Elveback huvudbry.

– Det verkar som om ingen vet vad det används till. Den mittersta dörren leder till en trappa ner till källaren. En lucka på väggen liknar ett sopnedkast. Men var det det?

Intressanta fynd

Sven-Eric Elveback anlitades förra sommaren att upprätta ett åtgärdsförslag för att renovera byggnaderna samt ett kostnadsförslag.

Han förklarar det omöjliga i uppdraget. Nya problem dyker upp efter varandra.

När taket öppnades hittades många ställen där virket, och timmerstommen hade börjat ruttna. Men intressanta fynd gjorde också.

– Jo, vi hittade doktorns ritning på första utbyggnaden. Den låg i sågspån, berättar Sven-Eric Elveback.

Fyra man jobbar med renoveringen som beräknas vara klar i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om