- Silvermuseet är ett unikum, påstår Dan Brännström, chef för Riksbankens jubileumsfond, ledamot i Nordiska museets styrelse och nu också ledamot i Silvermuseets styrelse.
- Museet har blivit till genom en mans pionjärgärning och sedan genomgått en otrolig utveckling som stora museer är avundsjuka på. Motsvarigheten finns inte. En ny kunskapsbank har kopplats till en samling, det är unikt.
Den andra nya ledamoten, Maj-Lis Granström som varit chef för Piteå musuem, länsmuseet i Norrbotten och för landstingets kulturenhet fortsätter med lovorden:
- Det finns ingen museiinstitution som utvecklats så bra som Silvermuseet. Det är så väldigt tydligt och forskningen som bedrivs ligger på en väldigt hög nivå.
Övriga styrelseledamöter Kurt Burman, ordförande, Britta Flinkfeldt Jansson samt Gunnar Blomgren är politiskt valda.
Lyfta fram
Britta Flinkfeldt Jansson, tillika kommunalråd i Arjeplog, menar att det är viktigt att lyfta fram museets roll i Arjeplogs utveckling.
- Det är fantastiskt vilken roll Silvermuseet har tagit i länet och landet. Vi har nog lite svårt att ta till oss vilken diamant museet är.
Hela styrelsen betonar vikten av att museet är ett folkets museum, vilket inte museets chef Ingela Bergman är sen att framhålla.
- Den forskning som bedrivs är inget självändamål utan ett medel att nu ut och utveckla.
"Kunskapsturism"
I strategin för den kommande tioårsperioden ska Silvermuseet utgöra en del i breddningen av arbetsmarknaden, i breddningen av kulturutbudet och fungera som en kunskapsresurs.
- Vi tror på kunskapsturism, förklarade Ingela Bergman och nämnde ännu en en inriktning; utbildning.
I landstingens kulturplan finns Silvermuseet med som en av de tre regionala museerna jämte länsmuseet i Luleå och Ajtte i Jokkmokk.
Ingela Bergman för doktorns vision vidare, det vill säga att det ska hända något hela tiden. Och kanske är hennes uttalande; "det är viktigt att inte bara visa vad vi har utan vad vi åstadkommer" visdomsord för all framtid.