Johan Sadelius och Joakim Armgren, den förste IT-ansvarig på Hotell Silverhatten, den andre event-, uthyrning- och butiksansvarig på Experience, kläckte en idé under förra året. Det finns tävlingar i dragracing, det finns klättring, olika banor – men i backcountry-terräng då, vad tävlar man i där?
– Det var så tanken på ett ride and seek föddes. Att bara köra i terräng räckte som inte, det behövdes ett till moment för att göra det svårare och valet föll på koordinater, säger Johan Sadelius.
Flest godkända
Upplägget: Var man för sig kittad med fulltankad skoter och adekvat säkerhetsutrustning. I fickan en GPS och en kamera. Vid starten får man koordinaterna som berättar om var första checkpointen finns, sen är det bara att börja leta. För att bevisa att du varit där krävs ett foto på dig och själva kontrollen. Väl där finns koordinaterna till nästa checkpoint. Lite som en digital orientering. Flest godkända checkpoints med bästa tid vinner.
För att förstå vad för typ av terräng det är vi pratar om blir undertecknad medbjuden på ett äventyr ut i ett landskap där kung Bore enväldigt härskat i flera månader. Träden står givakt med tung vinterskrud, och ju högre upp vi klättrar i terrängen desto mer liknar de gigantisk blomkål – som ett översnöat, väderpinat grönsaksland där jag är miniatyren. Vid checkpoint två har jag för länge sedan insett att den här typen av körning inte lämpar sig för nybörjare; ett par hundra kilo skoter, en matchvikt på 63 pannor i ett snödjup på en meter utan botten framför en björk som inte tänker flytta på sig … Ja, det skulle kunna få även den största optimisten att börja fundera på refrängen.
Knappt fyra timmar
Men det finns ju dem som kan och orkar, och Arjeplogsföraren Jerry Jonnerby stod för en utskåpning modell värre på lördagen. Tre timmar och 44 minuter tog det för honom och hans Ski-doo Freeride att hitta tio checkpoints och ta sig tillbaka. Inte förrän två timmar senare rullade tvåan Tommy Engström, också Arjeplog, in. Han var tätt följd av Arvidsjaurborna André Sundström och Andreas Lundberg som kom in nio minuter senare.
Rejäla fastkörningar
– Jag har givetvis en stor fördel i att jag kan det här området och är van vid GPS:en sedan jag jobbat mycket i skogen. Jag tycker att det gick hyfsat smidigt, men jag hann med två rejäla fastkörningar där en av dem höll på leda till gråt. Jag fick också springa 136 meter i en sluttning med djupsnö för att nå en checkpoint, det var omöjligt att ta sig dit med skotern, berättar Jonnerby.
Samtliga förare som Nyheter i Norr pratat med var nöjda med dagen och har tänkt ställa upp igen nästa år. För det blir en repris.
– 27 anmälda var över vår förväntan. Jätte roligt med ett sådant stort intresse trots att vi bara annonserat om det på Facebook, säger Joakim Armgren.
– Vi ska sätta oss ned och utvärdera dagen, men den spontana känslan efter feedbacken vi hunnit få från förarna är ju att det gått väldigt bra och att vi varit väl förberedda, säger Johan Sadelius.