Diabetes botades med späck och vin

För diabetiker innebar måndagskvällens föreläsning i Arjeplog om diabetes inte några aha-upplevelser, kanske. Men att diabetes botades med en ordination av kost bestående av späck, vitkål, vin och smör på 1920-talet var kanske något nytt.

ST-läkare Sofia Åhman höll en intressant och lättsam föreläsning om diabetes, och hur man botat sjukdomen med både späck och vin.

ST-läkare Sofia Åhman höll en intressant och lättsam föreläsning om diabetes, och hur man botat sjukdomen med både späck och vin.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-06-02 14:46

Sofia Åhman, ST-läkare i Arjeplog och Arvidsjaur berättade att fyra procent av Sveriges befolkning är drabbad av någon typ av diabetes. Av Arjeplogs befolkning har cirka 200 invånare någon form av diabetes. Arjeplogs diabetesförening, som anordnade föreläsningen, har 21 medlemmar.

Arvet spelar roll

Lätt, och nästan underhållande, berättade Sofia Åhman om hur diagnosen kunde ställas för sjukdomen genom att smaka på urinen. Den skulle smaka sött. Man kunde i och för sig också se att myror drogs till ställen där en med diabetes kissat.

– Det som kan utveckla diabetes är bruk av tobak, felaktig kost och fysisk inaktivitet. Men arvet spelar också roll, sa Sofia Åhman.

I januari 1922 gjordes första provet med insulin på en människa.

– Det räddade livet på många, inte minst på många barn. Numera finns det bra behandlingar och det är ovanligt med blindhet och amputeringar. Men visst finns det risk för följdsjukdomar.

Balansgång

Sofia Åhman menade att det viktigaste för att hålla sjukdomen i schack är vad du gör själv. Att man ser till att gå balansgång mellan det man äter och det man förbrukar.

– En promenad på 20-30 minuter per dag gör skillnad. Och ett råd är; minska på intaget av pasta, vitt bröd och sötsaker. Det är mycket att tänka på men viktigast är att hitta ett sätt att må bra.

Med på föreläsningen fanns fler företrädare för sjukvården. Distriktssköterska Carina Flinkfeldt berättar om årliga träffar med diabetesbärare.

– Vi visar väg, diabetikern tar stegen och gör jobbet minst 350 dagar per år, sa hon.

Arjeplogs Diabetesförenings styrelse består av Catrin Jonsson, ordf, Lennart Löfgren, Martin Lundqvist, Stina Vikberg Jonsson och Lars-Gunnar Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om