Första fallen av CWD upptäcktes i februari, respektive mars, i Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner. Mer än ett halvår senare står man, som det verkar, ändå utan handlingsplan när det nyper till.
Tas de här rekommendationerna fram i sista sekund?
– Dessvärre är det så att man måste anpassa den efter det specifika fallet varje gång. Det tar också tid att samla information om vad som är relevant för Sverige, för även om man haft CWD i Nordamerika länge och vi kan lära en del av dem, så är det inte en älgvariant de haft att göra med. Det finns idag åtta kända fall i världen av den varianten vi har här, säger Maria Cedersmyg.
Hon förklarar att man har en hel del lagstiftningar att ta hänsyn till, och att ett ogenomtänkt beslut kan få tråkiga konsekvenser för jaktlaget.
– Det beslut vi fattar har sen återverkningar på att man kan få ersättning. Klantar vi till det kan det innebära att folk gör jobb som de tror de ska få ersättning för, men så får de inte det. Vi är så beroende av att allmänheten hjälper oss, att vi inte vill göra fel. Men nästa gång något liknande händer kommer den här manualen att vara färdig. De hade bara oturen att vara först ut att skjuta en CWD-smittad älg och ha kroppen kvar. Det är första gången det händer.
Jordbruksverkets rekommendationer till jaktlagets fortsatta hantering av detta, väntas anlända under kvällen/eftermiddagen på torsdagen.