Det var i mitten av juni i år som arbetsplatsolyckan inträffade där en anställd drabbades av en svår handskada i samband med en felsökning av en avloppspump.
Polisen har utrett händelsen som vållande till kroppsskada i samband med arbetsplatsolycka, men utredningen är nedlagd.
– Det går inte att lasta kommunen för den här olyckan. Det finns inget orsakssamband mellan eventuell brist i arbetsmiljön och skadan utan det är en ren olyckshändelse, säger Åse Schoultz, miljöåklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Även Arbetsmiljöverket har utrett ärendet och kräver att Arjeplogs kommun åtgärdar en rad brister. Enligt samhällsbyggnadschefen Emil Sundström kräver myndigheten samma saker som kommunen själva konstaterat i sin egen utredning.
– Mycket av det vi saknar är dokumentation, till exempel att vi måste dokumentera att de anställda har en viss form av utbildning. Huvudarbetet är framför allt riskbedömningar och rutiner som måste tas fram, säger han.
Totalt rör det sig om elva brister som ska vara åtgärdade till Arbetsmiljöverkets återbesök den 29 november.
– Arbetet pågår och har pågått sedan olyckan inträffade, säger Emil Sundström.
Arbetsmiljöverket konstaterar bland annat att kommunen inte har gett arbetstagare och skyddsombud möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
En annan brist är att man inte har genomfört någon undersökning eller riskbedömning av arbetsutrustningen och myndigheten kräver bland annat att riskbedömningen ska omfatta arbetet under normala driftförhållanden och vid service och underhåll. Bedömningen ska exempelvis omfatta vilka manöveranordningar, styrsystem, skyddsanordningar och säkerhetsutrustning som finns och hur energitillförseln ska kunna kopplas från.
Myndigheten slår fast att det finns brister i rutinen att fånga upp och utreda olyckor samt tillbud. "Vid inspektionen framkom att knappt några olyckor eller tillbud rapporterats", skriver Arbetsmiljöverket.
– Vi vet att vi får in lite tillbud, vi tror att det händer fler än vad vi får in. Det kanske hänger ihop med att vi har för långt mellan arbetsplatsträffar och att personalen inte upplever det som ett tillbud även om arbetsgivaren skulle göra det, säger Emil Sundström.
Det saknas även beredskap och rutiner för första hjälpen och krisstöd samt anhöriglista för personalen.