Det är knallarna som gör vintermarknaden

Utan knallar - ingen marknad. Vissa återkommer år efter år, andra kommer för tredje eller kanske första gången. Någon gör sitt 30:e besök. Ett gemensamt har de, alla är lika viktiga. Det vet arrangerande Destination Polcirkeln som ser till att bjuda knallar på kaffe och bulle och basturesa till sporthallen.

Ett förföriskt leende och ögonkontakt. Det är Charlotte Revenfelds knep för att locka kunder.

Ett förföriskt leende och ögonkontakt. Det är Charlotte Revenfelds knep för att locka kunder.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2012-03-12 03:43

Knallarna uppskattar Arjeplogs marknad och inte minst då närheten till Norge. När vädret är bra och norrmännen invaderar då fördubblas försäljningen. Det är bara så.

Mogens Carlsen från Aneby i Småland har gästat Arjeplogs vintermarknad i 20 år. Sedan han sadlade om från maskiningenjörsyrket till att bli knalle.

- Jag blev arbetslös på 90-talet och så tog jag en sväng till brorsan i Norge som ägde 50 procent av en fabrik som tillverkade norska tröjor. De hade ett stort överskott av kläder efter OS i Lillehammer och jag började att åka ut och sälja överskottet.

Försäljningsstilarna är lite olika. Några låter varorna tala, andra talar för varorna.

- Ögonkontakt och ett leende, det är det viktigaste, man har några sekunder på sig, säger han.

Reseledare
Charlotte Revenfeld från Lycksele har haft klädbutik, jobbat som florist och ska snart iväg som reseledare till Azorerna. Men det senaste året har hon jobbat som knalle för Lycksele Korv & Piroger.

- Rökt reninnanlår, ska du smaka, säger hon till en kund. Ögonkontakten är upprättad och snart är affären i hamn. Vem kan motstå Charlottes leende?

Före detta bussföraren Roland Hagman fick nog för 12 år sedan.

- Jag ville göra något själv, berättar han och så började han sälja kläder från Filippinerna och Bali. Nu är det löshår och sockar i ull från alpackan som är hans stora grej.

- Det blir ett par hundra marknadsdagar varje år, säger han.

Han pekar på några sockar och tillägger:

- Många samer köper såna här ...

Garn och hantverk
Ingela Andersson från Skellefteå sysslar med försäljning av garn och hantverk. Hon konstaterar att ju längre norrut man kommer i Sverige ju mer garn säljs det i förhållande till hantverk. Vänder man söderut är det tvärtom.

- Många i norr stickar själv, säger hon och fortsätter:

- Här går också mycket "tyngre" garn, som ger värme.

Åsa Lindgren från Luleå har besökt Arjeplogs marknad sedan 2005. Hon har tagit efter sin svärfar med försäljningen av den finska kaffeosten.

- Svärfar kände han som hade mejeriet i Finland. Nu känner jag dottern som tagit över mejeriet...

Åsa Lindgren besöker marknader i Norrbotten och Västerbotten. Det brukar bli 30 marknadsdagar per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om