STALAG II A Nr 81059 fanns på platsen, liksom en cigarett-
tändare, en avbruten kam, några knappar och en plåtask. ID-brickan tillhörde en soldat ur Röda armen vid namn Alexej Matvejev.
Undersökningar som har gjorts vid tekniska roteln i Luleå, rättsmedicinska avdelningen i Umeå och avdelningen för rättsgenetik och rättskemi i Linköping ger en del svar. Bland annat att benresterna kommer från en man, 30-35 år, 169-177 centimeter lång och att han varit avliden länge, sannolikt minst 60 år. DNA-undersökningar talar för att mannen är av östeuropeisk eller rysk-sibirisk härkomst.
Inga släktingar
Några släktingar har inte kunnat spåras. Kyrkoherde Anders Mattsson i Arjeplog har varit i kontakt med ryska ambassaden och därifrån fått svaret att Alexej Matvejev är ett vanligt namn i Ryssland. Därför är det svårt att spåra släktingar.Ambassadören Alexander M Kadakin uttrycker dock sin glädje över att Arjeplogs församling vill hålla begravning och lovar att han eller någon från ambassaden ska delta.
Anders Mattsson har planerat in begravningen till den 25 maj.
Polska krigsfångar
Platsen för gravsättningen är inte utsedd. Anders Mattsson kommer att undersöka om det är möjligt att förlägga graven till ungefär samma plats som där två polska krigsfångar är begravda. Polackerna hade rymt från ett arbetsläger i Storjord och hittades döda i en fjällstuga i Sverige i oktober 1944. Platsen där polackerna Jan Matuszek och Tadeusz Kolin är begravda på är utmärkt med ett nästan två meter högt vitt kors. Det är överlevande polska krigsfångar som rest korset.Noterbart är att de bägge polackerna hade tillbringat en tid i fånglägret STALAG I A innan de transporterades till Norge. Och åtminstone en av dem, Jan Matuszek, fanns med på tyska krigspolisens efterlysningslista över krigsfångar som var på rymmen. På samma lista fanns ryssen Alexej Matvejevs namn.