Av de 54 märkta fjällgässen har 70 procent rapporteras under flytten av fågelskådare.
– Det tyder på en hög överlevnad, säger Niklas Liljebäck.
Förhoppningen om att gässen ska flytta och övervintra i Holland har hittills kommit på skam. Bara fyra har rapporterats synliga i Holland.
Inte flyttat färdigt
Niklas Liljebäck menar att det kan bero på den varma hösten, att gässen inte flyttat färdigt.
Två av de fem sändarförsedda fjällgässen anlände till ett område utanför Bremen i Tyskland den 2 november. Försök att hitta dessa har gjorts av fågelskådare, men enlikgt Niklas Bäckström är det lite svårt, det finns nämligen 15 000 bläsgäss i samma område.
Vilda fjällgäss
En av de sändarförsedda gav sig redan i augusti iväg till norska kusten väster om Ålesund och har uppehållit sig där sedan dess i sällskap med fem andra fjällgäss.
En finns i trakten av Säffle vid sjön Vänern och en sändarförsedd håller sig kring sjön Östen, mellan Skövde och Mariestad, i sällskap med 16–20 vilda fjällgäss.
I fredags, passerade sex fjällgäss Ottenby fågelstation på Öland. De observerades senast i Piteå den 15 oktober.
Information
Niklas Liljebäck menar att fjällgåsprojektet ger massor av information.
– Det är fantastiskt att se hur bra fjällgässen är på att hitta andra fjällgäss, och hur flockarna förändras.
Han hoppas att de gäss som sattes ut i somras ska slå följe med äldre och vilda fjällgäss.
– Det är alltid bra för unga att flytta tillsammans med äldre och erfarna fåglar. De vet var faror finns och de vet var maten finns.
– Honor är ortstrogna och brukar återvända till den plats där de lär sig flyga. Så vi hoppas att de nu flyger till Holland och övervintrar och sedan återvänder till Arjeplogsfjällen till våren.