David, 85, byggde egen solfångare

Ett par gamla fönsterrutor och en bit takplåt. Och några brädor. Mer än så behövs egentligen inte för att bygga en solfångare. David Sundström, 85, i Arjeplog vet att det är så.

David Sundström i Arjeplog har konstruerat en enkel solfångare av brädor, glas och plåt.

David Sundström i Arjeplog har konstruerat en enkel solfångare av brädor, glas och plåt.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2008-05-24 06:00
David Sundström och sonen Lars lyssnade på en föreläsning om solfångare. Sedan gick de hem och byggde. En ram i trä. Ett bakstycke av masonit, faner eller byggplatta. En kasserad svart takplåt i mitten och två gamla fönsterrutor.
Det är själva fångaren. Luften värms upp av solen och transporteras in i huset med en fläkt. För att få genomströmning av luft borras några hål längst ner på solfångaren.
- Jag tror att den här passar bra till fritidshus, säger David Sundström och berättar att han nu ska testa på sitt egen sommarstuga.
Billig solcell
- Fläkten kan ju drivas av ett batteri som laddas med en sån där billig solcell som finns på Clas Ohlsson, säger han och fortsätter:
- Solcellen och fläkten kostar inte mer än 1 200 kronor, och ett batteri har man väl alltid...
Davids solfångare fungerar. På marken vid luftintaget är det 11 plusgrader. Det som fläkten blåser ut längst upp är luft på mellan 24 och 30 grader.
- Fläkten ska ju termostatstyras. Den ska stänga av då luften är 10 grader eller kallare och så ska den slå av då det blir nog varmt i stugan.
David Sundström ser fram emot besöken i stugan till våren.
- Då slipper man åka någon dag i förväg och elda. Nu kan man bara åka dit och ha det varmt och skönt - om solen har varit framme...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om