Därför blev Arjeplog scanningscentrum

Det var den stora arbetslösheten på 1990-talet som lade grunden för scanningsverksamheten i Arjeplog. Regeringen krävde att a-kassorna skulle skapa effektivare rutiner för hantering av stämpelkort och utbetalningar.

ARJEPLOG2009-03-13 06:00
- Vi presenterade ett koncept med ett snabbare och billigare system än det som a-kassorna använde, berättar Stig Modig, som då jobbade för den så kallade Arjeplogsgruppen.
Arjeplogsgruppen tillsattes av regeringen i början på 1990-talet, för att med hjälp av 100 miljoner kronor försöka skapa arbetstillfällen och långsiktigt säkra kommunens överlevnad.
Stämplingskort
Ordförande för Arjeplogsgruppen var Anders Stendalen. Han var också ordförande för Metalls a-kassa. Tillsammans med Stig Modig övertygade han först A-kassornas samorganisation om att ett nytt sätt att hantera stämpelkort skulle utvecklas i Arjeplog.
- De första a-kassorna som anslöt sig till det nya systemet var Metall i Malmö och Göteborg, berättar Stig Modig. Deras medlemmar skickade stämpelkorten direkt till Arjeplog, där de scannades in och skickades via lina till Sparbanken, som gjorde utbetalningarna.
Siktet inställt
Siktet var förstås inställt på att värva samtliga a-kassor. Men det lyckades inte fullt ut. Under den tid som Ole Lampinen var vd för det som då hette Datarutin utvecklades dock verksamheten till en lönsam affär med ett sextiotal anställda.
2006 köptes Datarutin upp av EDB Business Partner. Affären andades framtidstro, och ingen var förberedd på beslutet som presenterades den 13 mars år 2007.
När Ole Lampinen nåddes av beskedet om att EDB skulle flytta all verksamhet från Arjeplog till Stockholm, ilsknade han till. Trots att han då, liksom Stig Modig, lämnat yrkeslivet och Arjeplog, agerade han omedelbart och bad Stig Modig om hjälp med att rädda det som räddas kunde.
- Köpet var ju ett faktum, och avtalen följde med i affären, trots att det bland kunderna fanns en inställning om att verksamheten kunde ha fortsatt i Arjeplog, berättar Stig Modig. EDB ville dock inte ta upp diskussionen, så vi fick försöka jobba på andra sätt, och utnyttja vårt breda kontaktnät.
Stig Modig gör en tillbakablick på sina år som Arjeplogsgruppens ledare och de erfarenheter av näringslivsutveckling som han har.
Riksdagsbeslut
- Beslutet om att utlokalisera bilregistret till Arjeplog fattades av riksdagen, beslutet om Nutek togs av regeringen, och det första beslutet om a-kassehanteringen togs på Vasagatan i Stockholm, där A-kassornas samorganisation sitter. Man kan inte sitta i Arjeplog och önska saker och ting, man måste söka upp beslutsfattarna där de sitter.
Stig Modigs och Ole Lampinens engagemang och arbete för att bevara inscanningsjobb i Arjeplog gav så småningom resultat.
- Företaget Softronic kom in i bilden som delägare i ett nytt företag. Personligen ser jag det som en stabil oc h bra lösning, säger Stig Modig. Även om verksamheten nu inte vuxit i den takt vi hoppats på, så tror jag på en fortsatt utveckling i Arjeplog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om