Dansföreställning som speglar samernas själ

Samernas själ. Den karga naturen. Förhållningssättet till tiden - renen bestämmer arbetsinsats och tempo. Jojken är ett redskap, ett sätt att överföra tankar och känslor. Känslan av att livet är skört. Det är här och nu och det kan ta slut i morgon.

Medverkande dansare i föreställningen Sámi.

Medverkande dansare i föreställningen Sámi.

Foto: LINDA LUNDSTHRÖM

ARJEPLOG2008-10-06 06:00
Orden beskriver och ramar in den dansföreställning vid namn Sámi som gästade Arjeplog och Medborgarhuset på torsdagskvällen och som för övrigt inledde årets höstmarknad.
Kamp för att överleva
En dansföreställning med Compagnie Jus de la Vie som tillsammans med Sofia Jannok bjöd publiken på en resa in i samernas historia. Inspirerad av samernas kultur har Charlotta Öfverholm, dansare, koreograf, samt konstnärlig ledare för Compagnie Jus de la Vie skapat ett verk där vi får smakprov på och en inblick i den samiska musiken, konsten samt kampen att överleva som folk och även smakprov ur den kulturella aspekten.
Om samernas själ, om deras förhållningssätt till naturen runt omkring oss, om tiden och om renen. Om jojken som uttryck för tankar och för människors känslor.
Föreställningen hade premiär den 28 september i Gällivare och Folkets hus, därefter har man besökt Jokkmokk och Piteå och denna kväll var det Arjeplog som stod på tur. Ett 60-tal hade sökt sig till Medborgarhuset. En av dem var Camilla Karlsson, Arjeplog. Hon var här med anledningen av att hon ville ta del av Sofia Jannoks sång. Hon har hört henne uppträda vid tidigare tillfällen och blev nyfiken på föreställningen. En föreställning som bjöd på både filmvisning, dans och sång.
Älskar folkmusik
Charlotta Öfverholm berättar att hon försöker eftersträva att arbeta med ämnen som känns dels intressanta dels inspirerande för henne. Idén till den här föreställningen fick hon genom ett EU-projekt i Tjeckien som hon medverkade i. Där mötte hon en kvinna från Ukraina som var på väg till Sverige för att studera jojk.
Med tiden fick Charlotta ta del av kvinnans filmstudier om jojken, och det berörde henne - Charlotta älskar all typ av folkmusik. Hon insåg då att nästa projekt för henne sedermera skulle präglas av samisk musik och kultur. Detta ledde till att hon också tog kontakt med Liselotte Wajstedt som för övrigt producerat filmerna som finns med i föreställningen.
Fantastiskt gensvar
Gensvaret på föreställningen har varit fantastiskt bra, säger Öfverholm, vilket även Karin Ekström från Dans i Nord, tillika medproducent till Sámi, håller med om. Charlotta uttrycker glädje och berättar att hon på alla platser de besökt eftersträvat att ha publiksamtal, för att få en dialog. Dock hade man inte det i Arjeplog. Men hon ser gärna att människor som kommer för att ta del av hennes föreställning, får utrymme och möjlighet att fritt tolka intrycken de fått. Hon betonar att budskapet med Sámi är att människor ska bli berörda, triggade, sammanfattningsvis få en känslomässig upplevelse som berör.
Sofia Jannok, verksam som artist och sångerska främst inom samisk musik, blev tillfrågad av
Öfverholm om att delta, och hon tyckte det lät intressant. Menar att dansen är ett område hon inte berört i lika stor utsträckning som sången. Men betonar att det är väldigt roligt. Planerna är också att de ska fortsätta turnera med föreställningen till våren och då besöka fler orter i Norrbotten såsom Arvidsjaur samt Haparanda.
Jannok avrundar med att säga att hon gärna ser en längre fortsättning av Sámi just för att hon funnit en känsla för föreställningen, en känsla som blivit starkare med tiden.
Missade du föreställningen och önskar besöka den så kommer det alltså fler tillfällen till våren, när man återigen besöker Norrbottens län, så håll utkik efter Sámi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om