Dammrivning kan ge positiva effekter

Om regleringsdammarna i övre Piteälven rivs får det viss påverkan på vattnet, men oklart i vilken omfattning. Kanske gynnas fisket exempelvis i det omsusade fiskevattnet Pieskeströmmen.

Emil Sundberg, Heli Arjeplog, tror att en rivning av dammen i Pieskejaure innebär en återgång till det naturliga flödet och att det på sikt borde vara positivt för fisket.

Emil Sundberg, Heli Arjeplog, tror att en rivning av dammen i Pieskejaure innebär en återgång till det naturliga flödet och att det på sikt borde vara positivt för fisket.

Foto: Privat

Arjeplog2022-03-01 18:00

Skellefteå Krafts beslut att inte ansöka om nya miljövillkor för regleringsdammarna i Malmesjaure, Rappen–Labbas och Pieskejaure innebär i slutänden att dammarna rivs. Något som i sin tur påverkar vattnet.

"Vi har idag inga exakta svar på hur vattnet påverkas, men både flödet och vattennivå kommer att påverkas något" sa Stefan Forsgren, affärsområdeschef för Skellefteå Krafts elkraftssystem, till PT i måndags.

Bolagets bedömning är "att en avveckling av dammarna skapar förutsättningar för en bättre vattenmiljö lokalt, den naturliga fiskvandringen kan återskapas och där dammarna finns idag kommer det att bli en strömvattenmiljö vilket gynnar både, fisk, insekter och filtrerare".

En av dammarna finns i Pieskejaure i direkt anslutning till Pieskeströmmen som tillhör fiskeparadiet Miekak. 

– På kort sikt är det svårt att veta hur en rivning påverkar, men i ett längre perspektiv blir det en återgång till det naturliga flödet. Det borde vara positivt för fisket, säger Emil Sundberg, som arbetar för Heli Arjeplog.

Det vatten som påverkas rinner i två grenar. Den ena grenen har en mindre damm med sex luckor och den andra grenen har en så kallad tröskel.

– På senare år har dammen varit helt eller delvis öppen. Sedan Skellefteå Kraft tog över har de överlag skött det bra och varit lyhörda inför våra önskemål. För våra kundrelationer är det givetvis positivt att kunna marknadsföra ett orört vatten, säger Emil Sundberg.

Tidigare ägdes dammen av Vattenfall som ibland tvärstängde dammen på hösten. 

– Det blev en chock för vattnet. På ett dygn kunde vattennivån sjunka med en halvmeter. När Skellefteå Kraft har stängt ner på hösten så har man gjort det successivt och då blir det inte samma chockeffekt, säger Emil Sundberg.

Han berättar att dammarna ursprungligen inte handlade om elproduktion utan att de byggdes av SCA för flottningens skull. 

Piteälven är klassad som ett Natura 2000–område och i Länsstyrelsen bevarandeplan för älven som senast uppdaterats 2018 står det att "Omfattningen av den påverkan som uppstått i de sjöar och vattendrag som berörs av regleringsdammarna är dåligt känd."

Om dammen i Pieskejaure  står det att "Det saknas fiskväg i dammen vid sjöns utlopp, men att utloppet från sjön troligen har utgjort ett naturligt vandringshinder för fisk även innan tillkomsten av dammen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!