Fjällgåsen är en starkt hotad fågelart med en mycket liten population i Sverige. Det finns mellan 100 och 140 fjällgäss som återvänder till häckningsplatsen i Arjeplogsfjällen.
Häckningen under våren 2020 får ses som misslyckad, enligt Niklas Liljebäck, projektledare för fjällgåsprojektet.
– Det var snö och is kvar långt in på sommaren i fjällvärlden. Det gjorde att fjällgässen hade svårt att hitta mat och bra boplatser. Vid midsommartid var det totalt tio ungar, men i höst har det bara setts tre som fortfarande är i livet. Men det kan finnas fler, säger han och fortsätter:
– Jag blev positivt överraskad över att några par över huvud taget gick till häckning, jag trodde det skulle vara noll. Men det är tuffa fåglar i en tuff miljö.
Enligt Niklas Liljebäck har det inte varit ett bra gnagarår sedan 2014. Ett sådant år klarar sig fjällgässlingarna bättre eftersom rovdjur och rovfåglar då istället äter lämlar.
Arjeplogsfjällen har under många år varit platsen för utsättning av nya fjällgäss, men 2019 sattes en del ut i Ritsem.
– Vi vill sprida riskerna. Ett år var det riktigt besvärligt i Arjeplog då vi såg att örnarna riktade in sig på fjällgässen, säger han.
Förhoppningen inför nästa säsong är en tidig vår med många gnagare.
– De utsättningsfåglar vi satt ut kommer tillbaka så egentligen är de fler nu än på länge. Om vi får en bra vår så kan det hända väldigt mycket – då kan det bli väldigt bra, vi lever på hoppet.