Länsstyrelsen i Norrbotten fick i början av december 2020 in en anmälan om att en väg anlagts i anslutning till campingen i Sädvaluspen. Vägen ligger inom ett naturreservat och Natura 2000-området Hornavan-Sädvajaure fjällurskog. Det är förbjudet att skada mark och vegetation och för att få fälla träd krävs tillstånd, men enligt länsstyrelsen har inga ansökningar om tillstånd eller dispens kommit in. Campingägaren saknade även markupplåtelse för vägen. Enligt myndigheten har området höga naturvärden och i närheten finns det fynd av skyddade arter.
För två år sedan beslutade länsstyrelsen att förelägga ägaren att ta bort den otillåtna vägen och återställa naturmiljön, men det gjordes aldrig. I januari i år kom ett nytt föreläggande med ett vite om 50 000 kronor. Åtgärderna skulle ha varit genomförda senast den 30 september.
– Vi har inte fått in några uppgifter om att åtgärderna har utförts och ska därför diskutera hur vi går vidare i det aktuella ärendet, skriver naturvårdshandläggaren Maja Wressel i ett mejl till PT.
Under ett tillsynsbesök i september 2021 konstaterade myndigheten att vägen är cirka 3–5 meter bred och 60 meter lång med grovt grus och stenkross på en markduk.
”Några träd är fällda för att göra plats åt vägen. Markberedning verkar ha skett då det ligger stora stenar och block vid sidorna av vägen”, skriver myndigheten.
Erland Dahlberg motsätter sig föreläggandet. Han anser inte att det är en väg utan ett färdstråk.
– Jag har rätt att göra ett färdstråk. Jag har gjort det för att inte köra sönder backen om jag drar ner ved med en fyrhjuling. Jag får ta ved överallt i skogen, jag har tillstånd för det, säger han.
Hur ser du på föreläggandet?
– Jag kommer inte att göra någonting, jag kommer inte att göra ett jävla dugg.
Han uppger att om han skulle ta bort färdstråket så skulle det vid regn och i samband med snösmältningen bildas en bäck med jordras som följd, vilket skulle drabba bebyggelsen nedanför.
Hur länge tänker du att färdstråket ska vara kvar?
– Så länge jag behöver det.
I augusti 2017 ansökte Erland Dahlberg hos statens fastighetsverk om att köpa mark för att utöka campingen, men fick avslag. Då fanns planer på 70–100 nya husvagnsplatser, ett nytt servicehus, VA-anläggning, tillfartsvägar, grillplatser och en förplanering av en solcellsanläggning som skulle generera all ström till anläggningen.
Därefter har det varit flera turer i ärendet hos olika instanser.
Enligt Dahlberg går färdstråket upp till den planerade solcellsanläggningen varifrån han tänkt transportera björk som ska fällas och användas till uppvärmning av hus.
I ett svar till länsstyrelsen i januari 2021 skrev ägaren: "Vi har påbörjat utvecklingen av solcellsanlägningen, med att anlägga tillfartsväg på det kortaste avsnittet för att komma till början av tänkt område".
Där säger du själv att det är en tillfartsväg?
– Jag tänkte fel, det är ingen väg. Vem som helst kan se skillnaden mellan en väg och ett färdstråk.
Enligt Maja Wressel har det ingen betydelse att ägaren kallar det för färdstråk.
– Länsstyrelsen har vid tillsynsbesöket tolkat den grusbelagda sträckan som en väg, men vad för typ av väg eller färdväg det är har inte någon betydelse för bedömningen av det aktuella ärendet, skriver hon.